Toyota Corolla Axio – U čast 50 godina najpopularnijeg Toyotinog modela

toyota corolla axio 50 limited - 01

Toyota Corolla Axio – U čast 50 godina najpopularnijeg Toyotinog modela

Toyota Corolla i dalje živi na tržištima cijelog svijeta u jedinstvenoj izvedbi. Poslije 50 godina proizvodnje i 11 generacija, japanci su napravili hommage čuvenom modelu u vidu retro vezije Corolle Axio.

Toyota proslavlja 50 godina svog najpopularnijeg Corolla modela, koja je istovremeno i najprodavaniji auto na svijetu svih vremena. Specijalno za ovaj jubilej pripremljena je posebna verzija Corolla modela pod nazivom Corolla Axio, koja će biti proizvedena u svega 500 primjeraka.

toyota corolla axio 50 limited - 02

Radi se o modelu kojeg krasi retro dizajn koji direktno asocira na prvu generaciju Corolle, ali ne samo spoljašnjim kockastim dizajnom već i enterijerom.

toyota corolla axio 50 limited - 03

U unutrašnjosti preovladava crvena boja u kojoj su i sjedišta, baš kao nekada na luksuznijim verzijama Corolle koja se pojavila davne 1966. godine. Od tada pa do danas, kroz 11 generacija proizvedena je u preko 40 miliona primjeraka.

toyota corolla axio 50 limited - 04

Kao i standardna Corolla Axio, i jubilarnu pokreće hibridni sistem koji preuzet iz Toyote Yaris za evropsko tržište. To podrazumjeva benzinski motor zapremine 1,5 litara i elektro-motor ukupne koji razvijaju ukupnu snagu od 101 KS i 111 Nm maksimalnog okrtnog momenta.

toyota corolla axio 50 limited - 05

Kategorije: Automobili