Audi E-tron

Audi E-tron

Audi, e-tron zalaže se za automobile budućnosti: automobili koji će moći prelaziti veće udaljenosti na struju. Zahtjevi kupaca će postati šarolik u slučaju elektrificirana vožnje, a Audi će ponuditi odgovarajuća rješenje za svaku potražnju. Za dogledno vrijeme, čisto električni automobil će biti pogodni za kraće udaljenosti do oko 200 km. Takođe i srednje udaljenosti su moguće. Velike udaljenosti od 500 km, a i više će se pokriti sa vozilima na hibridni pogon. Ona će biti konvencionalna ili plug-in.

Kompaktni A1 E-tron je stručnjak za velegradska područja. Mali rotacijskim motorom puni baterije kako bi se omogućilo za međugradska putovanja. A3 E-tron, je svestran, zamišljen kao isključivo električno vozilo.

Dvosjed R8 E-tron Spyder, je plug-in hibrid koji koristi veliki TDI motor kao primarni pogon. R8 e-tron, s druge strane, ima visoke performanse sportskih automobila koji izvlači 230 kW (313 KS) isključivo iz snažanog električnog motora i velikih litij-ionsku baterija. Audi će pokrenuti proizvodnju i prodaju ovog modela u ograničenoj količini u 2012.

Audi će, kako bi dokazao da proizvodnja električnih automobila nije samo moda, nego ekološko određenje, u svojoj tvornici u Ingolstadtu koristiti Sunčevu energiju za punjenje baterija svojeg modela e-tron.

U glavnoj fabrici u Ingolstadu instalirat će uređaje za punjenje baterija elektromobila koji će struju dobivati od solarnih ploča postavljenih na krov fabrike. Do kraja godine novim će solarnim pločama biti pokriveno 7500 kvadratnih metara krova na pogonu u kojem se trenutno proizvodi A3.

Audi na ovaj način nastavlja saradnju s firmom Green City Energy iz Munchena, koja im je lani instalirala 11.600 kvadratnih metara fotovoltnih modula na krovove. S novih 7500 ‘kvadrata’ proizvodit će se 460 MWh električne energije, a to je dovoljno za godišnju potrošnju 180 domaćinstava. Ukupna godišnja proizvodnja iznosit će oko 1500 MWh.

Solarnu energiju koristi još jedna Audijeva tvornica, ona u Neckarsulmu. Ploče na tamošnjim garažama godišnje skupe 1000 MWh struje.

Kategorije: Automobili