Novi DS 3 i DS 3 Cabrio: Još otmjeniji, još savremeniji, još efikasniji!

Novi DS 3 i DS 3 Cabrio 2016 - 01

Novi DS 3 i DS 3 Cabrio: Još otmjeniji, još savremeniji, još efikasniji!

Nakon lansiranja DS 3 u 2010., 390 000 kupaca podleglo je šarmu te otmjene i savremene pariške ikone. Od Pariza do Tokija, od Londona do Buenos Airesa… DS 3 postao je prava ikona, zahvaljujući snažnoj osobnosti, jedinstvenom stilu, užitku u vožnji i savremenoj opremi. Kupci ističu da u obje izvedbe, kabrioletu i limuzini, nudi vrhunski spoj udobnosti i dinamičnosti.

Zahvaljujući tim uspjesima, Novi DS 3 i DS 3 Cabrio, predstavljeni su danas pod piramidom muzeja Louvre u Parizu, još su atraktivniji i njihov dizajn donosi novosti (novi prednji kraj, nove mogućnosti personalizacije) i još više funkcija (internetske usluge, sustav pomoći u vožnji). Kako bi zadržao lakoću u gradu i izvan njega, svestrani gradski automobil marke DS, koji je odnedavno opremljen mjenjačem najnovije generacije EAT6 uparenim s motorom PureTech 110, sada dolazi i s trocilindarskim motorom PureTech 130 s turbopunjačem. Šećer na kraju, Novi DS3 i DS3 Cabrio bit će dostupni u izvedbi PERFORMANCE sa snagom od 208 KS.

„Prava ikona“, „jedinstveno ostvarenje“, „DS 3 ruši ustaljena pravila u svijetu automobila“ „automobil koji je obilježio svoje doba“… To su riječi hvale kupaca kada govore o svojem automobilu DS 3. Vozači su sretni i ponosni što su pronašli vozilo koje je ujedno jedinstveno i po njihovoj mjeri, automobil koji budi želju i svakodnevicu čini zavodljivom. Taj dojam u potpunosti dijele i timovi marke DS. Stoga je osavremenjivanje tog automobila istodobno užitak i izazov.

Recept za uspjeh: nadograditi ono na čemu se temelji uspjeh modela DS 3 – personalizacija, stil, dinamičnost – te ga obogatiti tehnologijom i opremom u duhu vremena (efikasnim motorima, dodirnim ekranom povezanim s internetom itd.). Ne smije se zaboraviti ni strast i posvećenost detaljima koji svakodnevno pokreću stiliste, tehničare i inženjere marke DS.

„Prava priča o uspjehu, Novi DS 3 i Novi DS 3 Cabrio danas ponovno potvrđuju svoju pripadnost Marki. S njima je porodica DS potpuna. Profinjene, tehnološki napredne i efikasne, te dvije pariške ikone privlače kupce koji su u potrazi za izražajnošću, personalizacijom i doživljajima u vožnji. Prpošni modeli utjelovljuju umijeće življenja u gradu i izvan njega.“  Yves Bonnefont, generalni direktor marke DS.

Novi DS 3 i DS 3 Cabrio 2016 - 03

Avangardan dizajn

Prvi DS koji nosi vrlo izražajan svjetlosni potpis DS LED VISION, DS 3 uvijek je znao spojiti avangardu i estetiku. Danas dobiva i novi prednji kraj DS (DS WINGS) oblikovan poput umjetičnog djela, s okomito postavljenom prednjom maskom šesterokutnog oblika koju krasi logotip DS. Kromirani okvir naglašava eleganciju te se proteže prema svjetlima i svjetlima za maglu s tehnologijom LED, i to dvama kromiranim krilima, novitetima uvedenim na novim modelima DS 3. Tako je prednji kraj osavremenjen i u savršenom je skladu sa stilom automobila te se prvi put na automobilu DS pojavljuje dva elementa Wings. Podrazumijeva se da trend treba pokrenuti prvim modelom DS iz linije i pravom ikonom marke DS. Tako je dodatno naglašen izgled Novog DS 3 kao dragulja dostojnog luksuznog francuskog umijeća.

Uspjeh modela DS 3 ponajprije počiva na njegovom neponovljivom stilu. Dizajnerski timovi DS stoga su sačuvali njegove jedinstvene adute koji su pravi odraz osobnosti modela DS 3: lebdeći krov, dvobojnu obradu karoserije (krov/karoserija) i liniju pojasa karoserije u obliku peraje morskog psa.

DS 3 je zbog svoje istodobno kompaktne i dinamične siluete, ukrašene kromiranim potpisom, jedinstven, izražajan i zavodljiv automobil. Ta su obilježja naglašena njegovom stražnjom linijom s LED svjetlima s 3D efektom čiji je pogled iznimno hipnotičan.“ Thierry METROZ, direktor dizajna marke DS.

Novi DS 3 je jedinstveno ostvarenje zbog svojih višestrukih mogućnosti personalizacije (krov, karoserija, kućišta osvrtnih ogledala, felge, ukrasna letvica na armaturnoj ploči, gornji dio ručice mjenjača i presvlake), što i namjerava ostati zahvaljujući 78 mogućih kombinacija boja karoserije i krova. Bilo limuzinu ili kabriolet, svako želi Novi DS 3!

Novi DS 3 i DS 3 Cabrio 2016 - 02

Vrhunsko tehnološko ostvarenje: Neviđena kvaliteta osvjetljenja sa svjetlima DS LED VISION

Dostupna od jula 2014., nova svjetla, baš kao i Novi DS 4 i DS 5, opremljena su tehnologijom LED (putem tri modula od 3 W koji su obrađeni poput dragog kamenja) i xenonskom tehnologijom (jedan modul od 25 W) s LED pokazivačima smjera sa stepenastim paljenjem. Ugrađena su i nova svjetla za maglu s LED tehnologijom koji naglašavaju hipnotični pogled modela DS 3.

Zajedničkom uporabom LED i xenonske tehnologije, svjetlosni snop je snažan, širok i jednolik pa osigurava bolju vidljivost i udobnost tijekom noćnih putovanja. To omogućuje i smanjenje potrošnje energije kratkih svjetala za 50 % i dugih svjetala za 67 %, a znatno je poboljšana i njihova dugotrajnost. Ukratko, postiže se bolja vidljivost i veća udobnost, posebnom tokom noćnih putovanja te se smanjuje energija potrebna za osvjetljenje.

iOS ili Android? Uz funkciju Mirror Screen ne morate birati

Novi DS 3 opremljen je funkcijom Mirror Screen koja je kompatibilna s aplikacijom Apple CarPlay™, odnosno MirrorLink® za telefone s operativnim sistemom Android. Ta funkcija vozačima omogućuje da na inteligentniji, sigurniji i zabavniji način uživaju u personaliziranom svijetu svojeg pametnog telefona.

Novi DS 3 i DS 3 Cabrio 2016 - 12

Zahvaljujući najnovijem dodirnom ekranu u boji od 7”, iskustvo vožnje u modelima marke DS uvijek je tehnološki napredno. Osim pojednostavnjenom pristupu funkcijama automobila (20 tastera manje na centralnoj konzoli), preko ekrana možete upravljati funkcijom Mirror Screen. Ovu je funkciju moguće koristiti putem aplikacija Apple CarPlay™ ili MirrorLink® te se njome može upravljati pametnim telefonom direktno na ekranu armaturne ploče.

Preko aplikacije Apple CarPlay™, vozač može intuitivno telefonirati, služiti se aplikacijom Karte, slušati glazbu ili pristupiti svojim porukama samo jednom riječju ili pritiskom tastera. Aplikacijom CarPlay™ lako se možete služiti i njome upravljati putem grafike u automobilu ili aktivacijom glasovnog prepoznavanja Siri, pri čemu se vozač ne ometa u vožnji.

Nadalje, kupci marke DS mogu i nakon što završe putovanje na svojem pametnom telefonu nastaviti svoje iskustvo iz automobila. Zahvaljujući besplatnoj aplikaciji MyDS, u svakom trenutku mogu saznati informacije o servisiranju, količini goriva u vozilu kao i mjesto na kojem parkiran njihov DS. Aplikacija MyDS dostupna je za Android i iOS. Na pametnom telefonu s operativnim sistemom Android koji je kompatibilan sa standardnom funkcijom MirrorLink®, vozači također mogu preko aplikacije MyDS čitati i pisati SMS-poruke dok voze svoj DS.

Danas se svi modeli DS mogu povezati s raznim uređajima, a to je dokaz da su doista prava tehnološka ostvarenja.

Novi DS 3 i DS 3 Cabrio 2016 - 04

Automatsko kočenje u gradu

Pod nazivom Active City Brake, ovaj sistem automatskog kočenja u gradu omogućuje izbjegavanje sudara pri niskim brzinama ili smanjenje udara. Laserski senzor kratkog dometa smješten iznad vjetrobrana prepoznaje prepreke kao što je vozilo koje se kreće u istom smjeru ili je zaustavljeno. Do brzine od 30 km/h prepoznaje eventualnu opasnost i automatski aktivira sistem za kočenje, a da vozač ne mora pritisnuti papučicu kočnice, čime se izbjegava sudar ili se smanjuju njegove posljedice zbog smanjene brzine pri udarcu. Automatskim se kočenjem vozilo može potpuno zaustaviti ako je to potrebno. U tom se slučaju vozilo privremeno zadržava zaustavljeno (oko 1,5 sekundi) kako bi vozač mogao preuzeti kontrolu pritiskom na papučicu kočnice.

Valja napomenuti da prije pokretanja automatskog kočenja te ako sistem prepozna opasnu situaciju, prethodno se puni hidraulični sistem kočnica i približuju se kočione pločice (funkcija PREFILL, djelovanje koje vozač osjeti). Ako je u određenoj situaciji potrebno automatsko kočenje, sistem tako brže reaguje (za nekoliko stotina milisekunda).

Nova oprema za svakodnevnu udobnost

Pomoć pri parkiranju sprijeda i straga, kamera za vožnju unatrag s prikazom slike na 7“ ekranu, pomoć pri kretanju na uzbrdici (odsada i s ručnim mjenjačem) jednako je tako oprema dostupna s Novim DS 3, zbog koje je taj automobil pravi spoj tehnologija u manje od 4 metra duljine.

Novi DS 3 i DS 3 Cabrio 2016 - 05

Profinjenost i pozornost posvećena detaljima

Više od 20 ograničenih serija od lansiranja, trenutačno 78 mogućih kombinacija različitih krovova i boja karoserije, više od 3 milijuna mogućnosti s obzirom na sve elemente vanjske i unutrašnje personalizacije te na različite motore dostupne ovisno o razini opreme… DS 3 snažno i ponosno ističe svoju osobnost i dokazuje svoj karakter.

Kao otmjena i savremena pariška ikona, uvijek u toku događanja, Novi DS 3 oplemenjen je novom bojom karoserije (crvena Aden) i sasvim novom bojom krova (smeđa Topaze koja je inspirirana dragim kamenjem te se savršeno slaže s novom ukrasnom letvicom na armaturnoj ploči). Stoga je vanjska personalizacija savremenija no ikad zahvaljujući deset naljepnica za krov dostupnih za limuzinu, zajedno s četiri boje krova, četiri boje platnenog krova za kabriolet, deset kućišta osvrtnih zrcala te 15 aluminijskih felgi od 16” i 17” koje je moguće birati uz obje siluete.

Novi DS 3 i DS 3 Cabrio 2016 - 11

Unutrašnjost je također nadahnuta modom te se poigrava materijalima. Otkrivene su i nove presvlake i boje unutrašnjosti (tkanina Dinamica crne boje Basalte, unutrašnjost smeđe boje Topaze…).  Bezvremenska koža: kožom napa prekrivena su sjedišta s ekskluzivnim izgledom ručnog sata, simbolom marke DS, koja dolazi u novoj smeđoj boji Trinitario. Ujedno je i ukrasnu letvicu na armaturnoj ploči moguće presvući kožom s izvezenim monogramom DS, dok se kućište instrumentne ploče također može presvući umjetnom kožom s kontrastnim prošivom.

Kada je riječ o detaljima, valja spomenuti i da DS 3 spaja tehnologiju i profinjenost serigrafijom na bočnim stražnjim staklima koja je laserskim graviranjem istog motiva otisnuta na ukrasnu letvicu armaturne ploče (unutrašnjost So Irrésistible Paris) ili na kućišta osvrtnih ogledala (monogram DS u paketu Faubourg Addict ili u opremi Ultra Prestige).

Lijep i odvažan, Novi DS 3 ponovno ruši ustaljena pravila i donosi dašak svježine u svijet francuskog luksuza. Bilo da je riječ o limuzini ili kabrioletu, ključne riječi modela DS 3 jesu zavodljivost i dinamičnost.

Novi DS 3 i DS 3 Cabrio 2016 - 06

Udobna i dinamična vožnja 

Novi DS 3, gradski automobil na prvi pogled, jednako je spretan u gradu kao i na otvorenoj cesti zahvaljujući dimenzijama zbog kojih je iznimno okretan te ponajprije zahvaljujući performansama prvoklasnog motora. Ovaj automobil prilagođava se svim željama zahvaljujući ponudi od osam motora (tri trocilindarska benzinska motora PureTech – izglasan za „međunarodni motor 2015.“ – dva četverocilindarska benzinska motora THP i tri četverocilindarska dizelska motora BlueHDi) opremljena tehnologijom SCR (Selektivna Katalitička Redukcija), tri mjenjača (najnoviji ručni mjenjač sa 5 ili 6 stepeni prijenosa, upravljani ili automatski mjenjač) te emisijama CO2 od 79 g/km (s motorom BlueHDi 100) do najviše 129 g/km.

Tri noviteta na Novom DS 3 zaslužuju dodatnu pažnju: najnoviji automatski mjenjač EAT6 (lansiran prije sedam mjeseci) i uvođenje trocilindarskog motora PureTech 130 S&S sa 6-stepenim ručnim mjenjačem te novi snažan motor 1.6 THP S&S s izdašnim okretnim momentom koji dolazi uz DS 3 PERFORMANCE, najsportskiju i najradikalniju izvedbu game.

Pure Tech 110 S&S EAT6: savršeni spoj

Najnoviji mjenjač EAT6 na modelu DS 3 uparen je s trocilindarskim benzinskim motorom PureTech 110 S&S. Taj motor s turbopunjačem nudi veliki okretni moment već od malog broja okretaja. Ovaj spoj motora i mjenjača idealan je za gladak i dinamičan užitak u vožnji. Vozačima je bitno da su promjene stepena prijenosa brže i glađe te da su poboljšani užitak u vožnji, reaktivnost i ubrzanje. Uostalom, brojke govore same za sebe: limuzina u mješovitoj vožnji troši 4,6 l/100 km, kabriolet 4,9 l/100 km, te limuzina ispušta 105 g CO2 po kilometru (manje za 40 g/km, odnosno 30 % u odnosu na VTi 120 BVA), a kabriolet 112 g /km, pri čemu okretni moment od 205 Nm postiže već od 1500 o/min.

Novi DS 3 i DS 3 Cabrio 2016 - 08

PureTech 130 S&S BVM6: još više odziva

Novi motor na Novom DS 3, PureTech 130 S&S. Ovaj motor odlikuje se brzo dostupnim okretnim momentom u kojem se može uživati u vrlo širokom rasponu. On modelu DS 3 daje još više karaktera i dinamičnosti, pri čemu bilježi najbolje emisije CO2 u konkurenciji: 105 g/km, a u mješovitoj vožnji troši 4,5 l/100 km.  Snage od 96 kW (130 KS) pri 5500 o/min i najvećeg okretnog momenta od 230 Nm (+ 44 % u odnosu na motor VTi120 koji je zamijenio) dostupnog od 1750 o/min (umjesto 4250 o/min u slučaju motora VTi120), motor PureTech 130 S&S utjelovljuje sav potencijal DS 3.

DS 3 PERFORMANCE: spoj performansi i svestranosti

Novi modeli DS 3 dolaze i u iznimno učinkovitoj izvedbi: DS 3 PERFORMANCE dostupan je kao limuzina i kao kabriolet. Ovi izražajni i dinamični automobili istodobno su efikasni i udobni te pojednostavnjuju vožnju i pružaju poseban užitak.

„DS 3 i DS 3 Cabrio PERFORMANCE dinamične su i izražajne izvedbe novih modela DS 3 i DS 3 Cabrio.  Ova dva posebna vozila kruna su cjelokupne game DS 3. Imaju sve kvalitete navedenih modela te ih podižu na sasvim novi nivo.  Snažni i profinjeni, nude neusporediv užitak u vožnji i posve novi, usavršen dizajn, ne okrećući leđa nasljeđu marke DS.  U kabini nudi posebnu udobnost poput one u prestižnim automobilima GT.“  Eric APODE, direktor za proizvode i razvoj marke DS.

Novi DS 3 i DS 3 Cabrio 2016 - 09

Sljedeće brojke dokazuju pedigre izvedbe DS 3 PERFORMANCE: 208 KS, 300 Nm okretnog momenta, 125 g/km CO2. Njegovo je ponašanje rezultat dojmljivog rada ekipe odjela DS PERFORMANCE koja je odlučila opremiti ovaj automobil motorom 1,6 THP S&S i upariti ga sa 6-stepenim mjenjačem (MCM) posebnog stepenovanja, koji se odlikuje blokirajućim diferencijalom Torsen® zbog kojeg ovaj automobil izvrsno prianja i zadržava smjer vožnje.

Kako bi automobil bio još okretniji, a pritom i siguran, ovjes i kočni sistem dodatno su poboljšani. Osim toga, karoserija je spuštena za 15 mm, prošireni su prednji i stražnji tragovi kotača (prednji za 26 mm, stražnji za 14 mm), a prednji kočioni diskovi od 323 mm imaju posebna kliješta (stražnji od 249 mm).

Ekipa je posebnu pozornost posvetila i stilu! Dinamičnost vozila prepoznatljiva je na prvi pogled: posebna dvostruka ispušna cijev, širi tragovi kotača, sjajni aluminijski naplatci od 18”, sjajna crna kočna kliješta, poseban logotip u bojama DS PERFORMANCE… Ne treba zanemariti ni unutarnji izgled koji je također uređen u sportskom duhu, čemu svjedoče sportska sjedala presvučena kožom i alkantarom, posebna instrumentna ploča i armaturna ploča s potpisom DS PERFORMANCE.

Novi DS 3 i DS 3 Cabrio 2016 - 10

Kako bi kupac dobio efikasan i personaliziran automobil, može uz limuzinu i kabriolet birati između dva nivoa opreme. Prvi nivo obuhvaća šest kombinacija boja karoserije i krova na limuzini i četiri kombinacije na kabrioletu.

Drugi novo, pod nazivom „Black Special“, dodatno ističe sportski i profinjeni duh automobila zahvaljujući mat crnoj karoseriji i sjajnom zlatnom krovu (na limuzini). Ruho automobila u potpunosti je tamno uz elemente od ugljičnih vlakana na bočnim letvicama. Vanjski izgled odražava se i u unutrašnjosti zahvaljujući armaturnoj ploči i podnožju mjenjača obojanima u sjajnu zlatnu boju te vrvi dodatnom opremom radi veće udobnosti i sigurnosti.

Paket Carbone za unutrašnjost i komplet za ukrašavanje vanjskog izgleda dodatno će uljepšati DS 3 PERFORMANCE.

Novi DS 3 i DS 3 Cabrio 2016 - 11

Od dinamičnosti do udobnosti

Udobnost je također jedna od ključnih riječi za Novi DS 3, automobil za dinamičnu vožnju. Osobito kada je riječ o novom modelu DS 3 Cabrio. Ilustrirat ćemo dvama primjerima: vožnja sa spuštenim krovom do 120 km/h koja je moguća spuštanjem i podizanjem platnenog krova ili uzorna akustična udobnost u kabrioletu zahvaljujući visokokvalitetnoj tkanini (višeslojna tkanina od kompozitnih materijala s unutarnjim akrilnim slojem za zvučnu izolaciju) i zahvaljujući aerodinamičnom deflektoru koji služi optimalnoj zvučnoj udobnosti.

Za svakodnevnu je udobnost zaslužan i obujam prtljažnika koji je najveći u kategoriji (285 l u limuzini i 245 l u kabrioletu). Udobno je i putnicima straga na dugim putovanjima. 

Novi DS 3 i DS 3 Cabrio 2016 - 14

Kategorije: Automobili, Noviteti