Pagani kreirao posebni Zonda Fantasma EVO model

Pagani kreirao posebni Zonda Fantasma EVO model

Talijanski proizvođač super sportskih automobila Pagani kreirao je posebno izdanje Zonda modela pod imenom Fantasma EVO.

Pagani je napravio veliki uspjeh sa modelom Zonda, a talijanska fabrika umjetničkih dijela na točkovima svoj fokus okrenula je novom modelu koji nosi ime Huayna.

Horacio Pagani vlasnik i voditelj kompanije nikad ne isključuje mogućnost da se pravim kupcima izađe u susret pa je tako bilo i ovog puta kada je kupac poželio posebni Zonda model. Tako su za njega pripremili najnovije izdanje Zonde 760 koje je označeno kao Fantasma Evo.

Ovaj automobil ima vrlo dramatičnu istoriju. Naime, proizveden je 2005. godine i bio je prvi model koji je napravljen sa upravljačem na desnoj strani. Sedam godina poslije potpuno je uništen u masovnom sudaru u Hong Kongu. Popravku je moguće bilo napraviti samo u matičnoj fabrici pa je vraćen u Italiju gdje je sve promijenjeno osim broja šasije.

Prilikom restauracije ili bolje rečeno proizvodnje novog automobila, vlasnik je odlučio da napravi unikatni model za što je izdvojio dodatna finansijska sredstva. Motor koji pokreće ovaj model ostao je atmosferski V12 Mercedes-AMG V12 koji iz 7,3 litara radne zapremine razvija 760 KS.

Kategorije: Automobili, Sportisti