Porsche Mission E Cross Turismo koncept: Brz ide i brzo se puni!

Porsche Mission E Cross Turismo koncept: Brz ide i brzo se puni!

Glavni svjetski igrači u automobilskoj industriji započinju bitku u stvaranju modela budućnosti koji će se kretati na električnu energiju.

Porsche koji je pod krovom Volkswagena na aktuelnom sajmu automobila u Ženevi predstavio je Mission E Cross Turismo koncept koji je vrlo izvjestan u proizvodnoj verziji.

Porsche sa ovim modelom želi konkurisati Tesli, a prototipovi već odrađuju značajne kilometre. Porsche ističe da se radi o crossover modelu, ali on neodoljivo podsjeća na karavanski model.

Svojim konceptom najviše podsjeća na Panamera Sport Turismo model. Mission E Cross Turismo ako na tržište dođe u ovoj formi moga bi biti vrlo popularan.

Za pokretanje koriste se dva elektromotora ukupne snage 600 KS i pogon na sve točkove uz Porsche Torque Vectoring sistem distribucije momenta na pojedinačne točkove. Porsche obećava da će Mission E Cross Turismo od 0 do 100 km/h ubrzati za 3,5 sekunde i postizati maksimalnu brzinu koja je ograničena na 250 km/h.

Terenske sposobnosti bit će poboljšane zahvaljujući zakretanju sva četiri točka i zračnom ovjesu sa mogućnošću podizanja vozila za pet cm po želji vozača. Ono što je možda važnije za jedan električni automobil brzina je punjenja. Za 100 km dometa dovoljno je svega četiri minute punjenja na brzom punjaču, odnosno 15 minuta za 400 km.

Kategorije: Automobili, Sportisti