Skoda Citigo

Škoda predstavila svoj novi adut – Citigo

Samo dva dana nakon što su zatvorena vrata ovogodišnjeg Frankfurtskog sajma automobila, Škoda je izašla sa službenim pojedinostima o vlastitom tumačenju Volkswagen Up! Mali gradski automobil koji će nositi ime Citigo.

Češki proizvođač automobila svoj najmanji automobi ponudit će na svoje tržište prije kraja ove godine, a u Velikoj Britaniji i drugim europskim zemljama  početkom ljeta 2012.

Za razliku od VW UP-a, češki polubrat će biti dostupan sa troje i petero vrata. Iako u posljednje vrijeme Volkswagen koncern pokušava prikriti zajedničke platforme i mehaničke dijelove koje dijeli među svojih brandova s ??jedinstvenim tijelom školjke, to nije slučaj s Citigo. Glavne styling razlike s VW Up!-om su ograničene sa Škodinim prednjim krajem, uključujući branik, prednja svjetla i rešetu hladnjaka, aluminijski naplatci plus zadnja svjetlosna grupa i branik.

Dva automobila dijele više ili manje iste dimenzije. Dimenzije Citiga su: dužina 3.563 mm, širina 1.641 mm i visina 1.478 mm, s međuosovinskim razmakom od 2.420 mm. Češki proizvođač automobila kaže kako se u Citigo mogu smjestiti četiri putnika potpuno udobno. Prtljažnika je respektabilan (za automobil ove veličine) 251 litara, koji se može produžiti na 951 litara preklapanjem stražnjih klupe. Nema slike unutrašnjosti, no sumnjamo da će biti značajne stilske izmjene u odnosu na VW Up!. Kao i njegov njemački polubrata, Citigo će se nuditi s dostupni prijenosni sistemom za navigaciju s 5-inčni displejom, koji će također pružiti mogućnost hands-free poziva sa ugrađenim Bluetoothom.

Škodin novitet pokretat će dva nova trocilindraša, 1,0-litreni benzinski motori sa 60KS (44kW) i 75KS (55kW) u kombinaciji sa Green Tech. Potrošnja bi trebala biti od 4,5 litara na 100km za slabiji motor od 60 KS, sa zagađenjem od samo 105g CO2 i 4,7 litara na 100 km za snažniji motor sa 75KS i sa zagađenjem od 108g CO2 na 100 km.

Kategorije: Automobili