SsangYong Tivoli – Konačno u prizvodnju

Tivoli 1_cl

SsangYong Tivoli – Konačno u prizvodnju

SsangYong je prije nekoliko godina najavio prizvodnju novog vozila, nazvanog Tivoli. U međuvremenu isti proizvođač predstavio je neke nove modele i koncepte, a mali crossover kao da je zaboravljen. Na sajmu automobila u Ženevi, SsangYong je predstavio koncepte XIV Air i XIV Adventure, a tokom augusta, na nekim evropskim cestama primijećeno je nepoznato testno vozilo, koje podjeća upravo na ove koncepte.

Tivoli Airbags_cl

Kako bi se izbjegle neželjene špekulacije, SsangYong je zvanično najavio model Tivoli, čija bi proizvodnja trebala početi na ljeto iduće godine. Radi se o kompaktnom crossover-u ‘B’ segmenta, skladnog izgleda i proporcija. Najavljeno je da Tivoli ima snažnu strukturu karoserije primjenom AHSS (Advanced High Strength Steel – napredni čelik visoke čvrstoće) oblikovanog ‘vrućim’ presovanjem (Hot Press Forming process). Tivoli će imati visok nivo sigurnosti, 7 zračnih jastuka i prostarn prtljažnik osnovne zapremine 423 litra.

Tivoli Body Structure_cl

Iako nije zvanično potvrđeno, pogon će biti povjeren 1.6-litrenim benzinskim i dizel motorima sa Euro6 normom, a kao opcija standardnom manuelnom mjenjaču, u ponudi će biti CVT mjenjač (Mahindra/Suzuki).

Tivoli Body Structure 2_cl

Očekuje se da će Tivoli biti najjeftiniji model u ponudi ovog proizvođača, što bi mu (ako se najave obistine) moglo donijeti dobar tržišni odziv, tim prije, jer je SsangYong najavio da će Tivoli biti ponuđen i na tržištu SAD-a.

Tivoli Luggage area 1_cl

Kategorije: Automobili