Volkswagen Golf R Performance ostaje najsnažniji serijski Golf

Volkswagen Golf R Performance ostaje najsnažniji serijski Golf

Volkswagen je na sajmu automobila u Ženevi predstavio Golf R sa paketom Performance koji garantuje više zabave. Golf R Performance donosi nove dijelove, manju težinu i bolji zvuk.

Sa opcionim paketom Performance Golfa R dolazi sa titanijumskim ispušnim sistemom kojeg za Volkswagen proizvodi Akrapovič. Novi ispušni sistem garantuje bolji zvuk čiji intenzitet se dodatno reguliše u zavisnosti od izabranog radnog programa motora. Zahvaljujući novom ispušnom sistemu Golf R ima manju ukupnu masu za sedam kilograma.

Poboljšane su i kočione sposobnosti Golf R modela koji je dobio set unaprijeđenih kočnica koje imaju bolje hlađenje i manju masu za dva kilograma. Za ovaj set kočnica razvijene su posebne disk pločice.

U ponudi je i nekoliko karoserijskih aerodinamički dodataka kao što je spojler na poklopcu prtljažnika koji poboljšava potisak na zadnju osovinu. Iz Volkswagena naglašavaju da su sve komponente pojedinačno dostupne za narudžbu.

Golfa R Performance pokreće 2.0 litreni četverocilindarski turbo benzinski TSI motor koji razvija 310 KS i 400 Nm okretnog momenta. Volkswagen je razvijao i snažniju izvedbu Golfa koja je trebala nositi oznaku R400, ali je projekat otkazan. Zbog toga Golf R Performance ostaje najsnažniji serijski Golf.

Kategorije: Automobili