Zvanično predstavljen Novi Volvo XC90

Novi Volvo XC90

Zvanično predstavljen Novi Volvo XC90

Mjeseci špekulacija završili su danas, nakon što je Volvo predstavio potpuno novi XC90 model, s kojim je održao obećanje stvaranja vizuelno upadljivog i premium kvalitetnog SUV-a sa sedam sjedišta, koji donosi vrhunske sigurnosne elemente, inovativnu pogonsku tehnologiju sa beskompromisnom kombinacijom snage i efikasnosti, te superiornu kvalitetu enterijera.

Nakon tri godine rada i kao dio investicijskog programa vrijednog 11 milijardi američkih dolara, novi XC90 obilježava početak novog poglavlja u Volvo istoriji, koje donosi novi dizajnerski izražaj, primjenu novih tehnologija i upotrebu nove SPA podesive arhitekture.

„Ovo je jedan od najvažnijih dana u našoj istoriji. Mi ne samo da predstavljamo novi automobil, već ponovo predstavljamo naš brend. Ovaj dan označava novu eru za našu kompaniju. XC90 utire put ponudi uzbudljivih automobila u nadolazećim godinama.“ – kaže Håkan Samuelsson, predsjednik Volvo Car Group.

Novi Volvo XC90-2

Novo Volvo lice

Simbolizirajući istorijski dan u 87 godina dugoj istoriji Volva, novi XC90 će biti prvi automobil, koji će nositi novi naglašeniji tvornički logo, elegantno umetnut u masku hladnjaka, koji zajedno za novim dnevnim svjetlima T oblika u stilu „Thorovog čekića“, stvaraju novo, samouvjereno lice budućih Volvo automobila.

Veliki poklopac motora sa novom topografijom, naglašena ramena linija i bokovi spojeni sa novim stražnjim svjetlima u obliku tetovaže su još jedan važan dizajnerski detalj, koji će krasiti i ostale buduće Volvo modele.

Kako bi se naglasio mišićav stav cijelog vozila, novi XC90 dolazi u kombinaciji atraktivnih felgi promjera do 22 inča.

„Ukupan dojam, kako vanjštine, tako i unutrašnjosti, ima jaku poveznicu sa ključnim elementima švedskog životnog stila – prostranost, mnoštvo svjetla i fokus na dobrobiti.“ – kaže Thomas Ingenlath, stariji potpredsjednik odjela za dizajn pri Volvo Car Group.

Novi Volvo XC90-3

Prvi SUV bez kompromisa

Novi XC90 je jasan dokaz Volvo-by-Volvo strategije. Njegova nesvakidašnja kombinacija luksuza, prostranosti, svestranosti, efikasnosti i sigurnosti će uvesti novu dimenziju u SUV segment, baš kao što je to 2002. godine uradio i prvi XC90.

„SPA nam je omogućila stvaranje prvog beskompromisnog SUV-a na svijetu. Dobili smo agilnost osjetno manjeg automobila, vrhunsku prostranost, ali i navalu adrenalina, koju nude naši motori, sjajne kombinacije snage i niskih emisija. Naravno, Volvo oznaka potvrda je i standardno visoke sigurnosti.“ – tvrdi Peter Mertens, stariji potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvo Car Group.

Novi Volvo XC90-5

Kombinacija snage i efikasnosti bez premca

Novi XC90 pokreće nekoliko izvedbi nove Drive-E porodice 2.0 litarskih četverocilindarskih dizelaša i benzinaca, a svi oni redom nude nesvakidašnji spoj performansi i niske potrošnje.

Vrhunska „Twin Engine“ opcija kombinuje 2.0 litarski četverocilindarski benzinac sa kompresorom i turbopunjačem, te električni motor, a sve zajedno daje visoku izlaznu snagu od nekih 400 KS, ali i emisiju ugljen dioksida od tek 60 g/km.

Novi Volvo XC90-9

Najopsežniji standardni sigurnosni paket

Novi XC90 nudi najopsežniji i tehnološki sofisticiran standardni sigurnosni paket, dostupan u automobilskoj industriji, koji uključuje i neke potpuno nove tehnologije – zaštitu od slijetanja sa ceste i automatsko kočenje na raskrsnicama.

U slučaju slijetanja sa ceste, novi Volvo XC90 detektuje šta se događa, te zateže sigurnosne pojaseve na prednjim sjedištima, kako bi zadržao putnike u njihovim sigurnim položajima. Kako bi se spriječile povrede kičme, dolazi do apsorpcije energije između sjedišta i okvira za sjedišta s jastučićima, tako što dolazi do upijanja vertikalnih sila koje mogu nastati kada automobil dotakne tvrdu podlogu izvan ceste.

Volvo XC90 je prvi na svijetu automobil s tehnologijom automatskog kočenja koja djeluje u situacijama na raskrsnicama kada automobil „izleti“ pred nailazeće vozilo. To se često događa na prometnim gradskim raskrsnicama kao i na autoputevima gdje su ograničenja brzine viša.

Novi Volvo XC90-4

City Safety postaje baza svih sistema automatskog kočenja, koji su standardna oprema u novom XC90. On sada pokriva vozila, bicikliste i pješake ispred automobila kako danju tako i po noći.

„Nove tehnologije će nas značajno približiti ispunjenju naše vizije da do 2020. godine proizvedemo automobil u kojem niko neće poginuti ili biti ozbiljno povrijeđen. Naš fokus prema sigurnosti je isti kao i prije 90 godina, kada je kompanija stvorena. Pomno proučavamo podatke, pažljivo vršimo kalkulacije i stvaramo inovacije. Rezultat svega je najsigurniji automobil do sada proizveden.” – tvrdi Peter Mertens.

Tri polja na koja se fokusira, pomoći će Volvu da ostvari viziju 2020 – sigurnost, povezanost i autonomna vožnja.

„Sa novim XC90, stvaramo prvi korak prema autonomnim automobilima. Nova funkcija koja automatski prati vozilo u gradskom stani – kreni režimu će ponuditi radikalno pojednostavljeno poluautonomno iskustvo vožnje.“ – tvrdi Lex Kerssemakers, stariji potpredsjednik odjela za proizvodnu strategiju i upravljanje proizvodnim linijama.

Novi Volvo XC90-6

Luksuzni enterijer

Enterijer Volva XC90 je najluksuzniji Volvo enterijer svih vremena. Najbitniji element je centralna konzola u stilu velikog tableta sa velikim ekranom osjetljivim na dodir, koji je srce novog kontrolnog sistema. Ovaj sistem u potpunosti ukida potrebu za klasičnim dugmadima i prekidačima i predstavlja potpuno nov način kontrole nad funkcijama automobila. Istovremeno pomaže u stvaranju modernog, prostranog i jednostavnog enterijera.

„Novi enterijer je čist i jednostavan, a istovremeno odiše sofisticiranim samopouzdanjem i formom, koju kupci luksuznih SUV vozila i očekuju. Jednostavnost je u savršenom skladu sa našim skandinavskim dizajnerskim naslijeđem. Krase ga prostrane površine i mogućnost stvaranja modernog i luksuznog ugođaja.“ – tvrdi Thomas Ingenlath.

Enterijer novog Volva XC90, kombinuje odabrane materijale, kao što je mekana koža i drvo sa ručno rađenim detaljima, poput ručice mjenjača izrađene od kristalnog stakla kompanije Orrefors, slavne švedske staklarske kompanije ili kontrole audio sistema sa dijamantskim finišom. Maksimalna kvaliteta izrade je bila u fokusu tokom cjelokupnog razvojnog rada.

Novi XC90 kao istinski sedmosjed krase inovativno dizajnirana sjedišta, koja oslobađaju unutrašnji prostor za putnike u drugom i trećem redu sjedišta. Sjedišta u trećem redu nude vrhunsku udobnost za dva putnika visine do 170 cm.

Novi Volvo XC90-7

Jedan od najboljih audio sistema u svijetu

Potpuno novi Volvo XC90, svojim će vlasnicima ponuditi jedan od najsposobnijih audio sistema dostupnih na tržištu, a koji je djelo saradnje švedske kompanije sa renomiranom britanskom kompanijom za audio opremu Bowers & Wilkins.

Sistem se sastoji od 12-kanalnog 1.400W pojačala klase D i ukupno 19 zvučnika. Tu je i prvo na svijetu zrakom hlađeno pojačalo, integrisano u samu karoseriju, što čitav enterijer pretvara u ogromno pojačalo.

Softver posljednje generacije procesuira sam zvuk, tako što savršeno upravlja radom svih komponenti audio sistema. To donosi emotivno iskustvo vrhunskog audio užitka.

Novi Volvo XC90-8
Dvije glavne teme dodataka

Potpuno novi XC90 je dostupan sa brojnom opremom koja omogućava vlasniku da u potpunosti personalizira automobil. Postoje dvije glavne teme vanjskog stajlinga.

  • Urban Luxury paket kombinuje karoserijske elemente u boji vozila sa detaljima od poliranog nehrđajučeg čelika, te ekskluzivnim 21-inčnim poliranim felgama, koje kompletiraju elegantni izgled.
  • Rugged Luxury paket naglašava robusnost automobila sa mat crnim karoserijskim elementima i unikatnim 22-inčnim felgama.
Kategorije: Automobili