Iveco Daily Hi-Matic – Novi mjenjač za uživanje u vožnji

Iveco Daily Hi-Matic 00

Iveco Daily Hi-Matic – Novi mjenjač za uživanje u vožnji

Iveco je tokom prošle godine predstavio treću generaciju sve popularnijeg dostavnog vozila Daily, koje se na IAA sajmu u Hannoveru okitilo titulom ˝International Van of the Year 2015˝.

U obrazloženju žirija, Novi Daily dobio je ocjene zahvaljujući tehničkim rješenjima, upotrbljivosti, efikasnosti, niskim troškovima eksploatacije, ali i raznovrsnosti koju konkurencija teško može pratiti, tim prije, jer se ovaj model proizvodi i u varijanti sa ukupnom dozvoljenom masom od 7,2 tone.

Ove godine, na 93-ćem European Motor Show-u u Brussels-u, Iveco ide i korak dalje, predstavivši model Daily Hi-Matic, odnosno potpuno novi 8-stepeni automatski mjenjač.

Nova generacija mjenjača konstruisana je da omogući užitak u vožnji, odnosno da omogući vozaču da se u potpunost fokusira na saobraćaj i stanje na cesti. Ovaj mjenjač je odlično rješenje za svakodnevnu upotrebu zahvaljujući preciznim i brzim izmjenama stepeni prenosa.

Iveco Daily Hi-Matic 01

Naime, izmjena stepeni prenosa odvija se u vremenu od 200 ms, a samoadaptirajuća (self-adaptive) strategija izmjene, sa 20 različitih programa omogućuje da motor ostvari puni potencijal pri optimalnom broju obrtaja, što se direktno očituje u smanjenju potrošnje goriva i emisije poluatnata.

Uz to, zahvaljujući Eco modu, potrošnju goriva moguće je smanjiti na minimum. Zbog dobre konstrukcije, troškovi održavanja i servisiranja su reducirani za 10%, u odnosu na modele sa manuelnim mjenjačem. U skladu sa potrebama korisnika i radnim zadacima, Daily Hi-Matic se može naručiti u opcijama: Urban, Regional i International.

Također, uz već provjerene turbodizel motore radnih zapremina 2,3 i 3,0 l, sa rasponom snage od 106 do 205 KS (270 do 470 Nm okretnog momenta), ponudu će upotpuniti i Daily Natural Power, koji kao gorivo koristi CNG (compressed natural gas).

Sa ovim novitetom, Daily je visoko podigao ljestvicu, kako po pitanju ekonomsko/ekološkog pristupa, tako i smanjenja ukupnih eksploatacionih troškova.

??????????????????????????????

Kategorije: Komercijalna vozila