Volvo Trucks predstavlja nivu funkciju – Tandem Axle Lift

Volvo Trucks Tandem Axle Lift 01

Volvo Trucks predstavlja nivu funkciju – Tandem Axle Lift

Volvo Trucks predstavlja novu funkciju koja donosi mnogobrojne prednosti, prilikom vožnje neopterećenog kamiona/tegljača.

Ova funkcija naziva se Tandem Axle Lift, što znači da se po potrebi stražnja pogonska tandem osovina po potrebi (prilikom vožnje neopterećenog) može podići za 140 mm. Iako uaizgled poznato, ovo je prvi put da se pogonska osovina može podići od tla, odnosno funkcija je primjenljiva za konfiguracije 6×4.

Volvo Trucks Tandem Axle Lift 02

Na taj način smanjuje se potrošnja goriva do 4%, zato što je manje trenje, a stražnja osovina je isključena iz pogona. Podizanjem stražnje osovine, smanjuje se prečnik okretanja za 1 m, što znači da se postiže bolja manevarbilnost. Na klizavim terenima, opterećenje na pogonskoj osovini je veće, što znači bolje držanje (grip) i sigurniju vožnju. Također, sa podignutom osovinom, udobnost je na višem nivou, što je također veoma bitno, a jedan od benefita je i manje trošenje guma.

Volvo Trucks Tandem Axle Lift 03

Naime, dosta često u soabraćaju, kamioni odlaze na destinaciju napunjeni, a vraćaju se prazni i neopterećeni, što znači da u takvim slučajevima, kamion 50% vremena vozi neopterećen i tada sve pobrojane prednosti daju svoj puni učinak.

„Sa funkcijom Tandem Axle Lift, druga pogonska osovina se može isključiti iz pogona (pomoću kvačila) kada je kamion neopterećen. Oa funkcija je perfektno rješenje za transportne uslove kada ukupna masa zahtijeva više od jedne osovine, ali kada se vozilo vraća neopterećeno ili manje opterećeno, dovoljan je manji broj osovina. Na klizavim terenim, vozač može povećati opterećenje na jednoj osovini podižući drugu i tako smanjiti rizik od proklizavanja.“ Objašnjava Jonas Odermalm segment manager (Construction) u Volvo Trucks.

Volvo Trucks Tandem Axle Lift 04