Potpuno nova Nissan NP300 Navara: Novo mjerilo dizajna i performansi

Nova Nissan NP300 Navara

Potpuno nova Nissan NP300 Navara: Novo mjerilo dizajna i performansi u segmentu pick-up vozila

Potpuno nova Nissan NP300 Navara novo je mjerilo u klasi pick-upova nosivosti jedne tone i donosi najbolje od Nissanova iskustva kao vodećeg proizvođača crossovera i osamdesetgodišnjeg iskustva u razvoju i proizvodnji robusnih i pametno konstruiranih pick-upova.

U razvoju nove generacije modela, inženjeri su se ponajprije usredotočili na poboljšanje udobnosti i uglađenosti uz zadržavanje Navarinih terenskih sposobnosti, izdržljivosti i nosivosti. Novi je model potpuno obnovljena verzija prethodne generacije, s robusnom i izdržljivom šasijom koja se odlikuje brojnim tehnološkim rješenjima osmišljenim za još bolje vozne osobine i veću praktičnost. Zahvaljujući DNK najboljih crossovera u svojim klasama, Qashqaija, X-Traila i Jukea, nova NP300 Navara u segment pick-upova donosi novu razinu uglađenosti, vrhunski dizajn, udobnost, kvalitetu te tehnologije dosad neviđene u tom segmentu.

Uvođenje garancije proizvođača u trajanju od pet godina / 160.000 km, dosad nepoznatog u segmentu pick-upova, svjedoči odlikama vozila i vozačima garantuje bezbrižnost.

Vozna obilježja i upravljanje

Povećanje uglađenosti i pružanje vozačkog iskustva poput onog u crossoverima je bio jedan od najvažnijih zadataka inženjera koji su radili na razvoju NP300 Navare. Kako bi se to postiglo bez ugrožavanja hvaljenih terenskih sposobnosti vozila, Nissan je za izvedbu sa dvostrukom kabinom razvio potpuno novi sistem zadnjeg ovjesa sa pet prihvatnih tačaka, što je znatno poboljšalo udobnost u vožnji i vozne sposobnosti, a i 20 kg je lakši od ovjesa sa lisnatim oprugama, korištenog na prethodnoj generaciji.

Verzija s jednostrukom kabinom upotrebljava znatno poboljšanu verziju ovjesa sa lisnatim oprugama u odnosu na onu korištenu na prethodnoj generaciji. Nove, s gornje strane ovješene lisnate opruge ne samo da su 7 kg lakše od onih pričvršćenih odozdo, nego i izvedbi s jednostrukom kabinom omogućavaju 3,1 posto veći prilazni ugao zadnjih točkova te smanjuju vanjsku buku.

Nova Nissan NP300 Navara (4)

Tehnologija

U skladu sa Nissanovom težnjom inovacijama, nova NP300 Navara je opremljena širokom paletom novih tehnologija. U klasi koja je oduvijek sporo pratila napredak u pogledu udobnosti i sigurnosti, NP300 Navara postaje novo mjerilo ponude vrhunske tehnologije po povoljnim cijenama. Panoramski Around View Monitor i sistem za kočenje u nuždi (Forward Emergency Braking – FEB) – nagrađivani sigurnosni sistemi Nissanovih crossovera – jedinstvena su ponuda u segmentu pick-upova, a vozačima nude najviši nivo tehnologije viđen u toj klasi.

Oprema za sigurnost i udobnost uključuje i regulator brzine, sistem za nadzor brzine na nizbrdici (Hill Descent Control – HDC) i sistem za pomoć pri kretanju na uzbrdici (Hill Start Assist – HSA), posebno razvijene kako bi ispunili zahtjeve kupaca NP300 Navare, te ulazak i pokretanje vozila bez ključa, kameru za vožnju unazad i parkirne senzore.

Unutrašnjost

Potpuno obnovljena unutrašnjost garantuje prvorazrednu udobnost te je svaki element unutrašnjosti dorađen kako bi vozaču i putnicima ponudio najveći mogući nivo kvalitete, udobnosti, prostranosti i praktičnosti.

Armaturna tabla je temeljito izmijenjena te je posebno oblikovana kako bi se oslobodio dodatni prostor i ostavio dojam prostranosti. Prednja sjedala sa posebnom potporom za kičmu, nadahnuta NASA-inom tehnologijom donose poboljšanu ergonomiju, čime se smanjuje umor i povećava budnost vozača.

Od ostale opreme tu su još i dvozonska automatska klima u obje karoserijske verzije te nova konstrukcija sistema za prozračivanje i sjedala straga, kako bi putnici straga više uživali u putovanju.

Vanjski dizajn

Osmišljena i konstruirana u skladu s posebnim željama i zahtjevima europskog tržišta te proizvedena u Europi, nova NP300 Navara se u obje karoserijske verzije odlikuje robusnim, a istovremeno sportskim dizajnom, zahvaljujući skladno kombinovanim konkavnim i konveksnim površinama koje joj donose odvažan i dinamičan izgled. Nissanova prednja maska V-motion i LED dnevna svjetla u obliku bumeranga prepoznatljivi su Nissanovi dizajnerski elementi.

Nova Nissan NP300 Navara (2)

Motori i pogoni

Novi 2,3-litreni dizelski dCi motor modela NP300 Navara je 24 posto efikasniji od prethodnika te je najčišći i najštedljiviji motor u klasi. Dostupan je u dva nivoa snage, 118 kW ili 140 kW, a snažnija verzija u tu klasu uvodi tehnologiju dvostrukog turbopunjača i garantuje izuzetno niske troškove održavanja sa znatno manjim emisijama CO2.

Odlični motori zahtijevaju odlične prijenosne sisteme, a NP300 Navara se ističe i u tom pogledu. Najnoviji model od samog početka prodaje na izbor nudi pogon na prednje ili na sva četiri točka te šesterobrzinski ručni ili sedmerobrzinski automatski mjenjač.

U skladu sa očekivanjima kupaca, nova NP300 Navara je jednako sposobna i na cesti i na terenu. Sistem pogona na četiri točka je razvijen na temelju pogona prethodne generacije i garant je sigurne vuče i na najzahtjevnijim terenima.

Nosivost i vučne sposobnosti

Pick-upovi moraju biti praktični, stoga su nosivost i vučne sposobnosti povećane. Zahvaljujući nosivosti većoj od jedne tone u svim izvedbama i dojmljivoj vučnoj sposobnosti od 3500 kg, nova NP300 Navara je spremna za najteže i najzahtjevnije poslove ili aktivnosti.

Nissanove inovacije put su pronašle i do sanduka, koji se odlikuje Nissanovim hvaljenim sistemom za osiguranje tereta C-kanalima. Robusni kanali na zadnjoj pregradi kabine i bočnim stranicama vlasnicima omogućavaju potpuno prilagodljivo učvršćivanje osjetljivog tereta. Budući da se kopče mogu pomicati uzduž kanala u obliku slova C, čak se i najneobičnije oblikovan teret može jednostavno privezati.

Kako bi vlasnici mogli utovariti još više tereta, sanduk nove verzije sa dvostrukom kabinom je 67 mm duži nego kod prethodne generacije, a ukupna utovarna dužina od 1.578 mm je najveća u klasi. Dužina sanduka izvedbe sa jednostrukom kabinom je duga 1.788 mm.

Ponz Pandikuthira, predsjednik odjela za laka privredna vozila Nissana Europa je izjavio: „Od predstavljanja našeg prvog pick-up vozila davne 1935.godine, više od 14 miliona kupaca u 180 zemalja širom svijeta je Nissanovim Pick-upovima povjerilo zadaću prevoza porodice, saradnika i tereta, katkad i u najtežim uslovima. Nissanovi pick-upovi često su bili nezamjenjiv dio svojih zajednica i pouzdan partner preduzećima i obrtnicima. U razvoju 12. generacije Nissan NP300 Navare, koja postaje novo mjerilo klase u pogledu performansi, uglađenosti, praktičnosti i troškova održavanja, iskoristili smo sve stečeno iskustvo i povratne informacije naših kupaca.”

Nova NP300 Navara svojim je dojmljivim performansama, nivoom sigurnosti i udobnosti, ugrađenom tehnologijom i praktičnom opremom te malim troškovima održavanja idealan partner za posao i slobodne aktivnosti.

Potpuno nova NP300 Navara će evropsku premijeru imati na Frankfurtskom salonu automobila 15. septembra, kad će biti objavljene i dodatne informacije. Konačne specifikacije i cijene će se razlikovati zavisno o tržištu i biće objavljene približavanjem početka prodaje.

Nova Nissan NP300 Navara (3)

Kategorije: Komercijalna vozila