Scania će isporučiti oko 1.500 kamiona na biodizel u 2014. godini

Scania bio diesel 01

Scania će isporučiti oko 1.500 kamiona na biodizel u 2014. godini

Posvećenost kompanije Scania u održivom razvoju i primjeni alternativnih goriva postaje vidljiva u obliku proizvodnje i prodaje upravo takvih kamiona. Prema predviđanjima, u ovoj godini Scania će isporučiti oko 1.500 kamiona sa Euro 6 specifikacijom koji koriste 100 % biodizel gorivo.

‘Prognoze ukazuje na to da ćemo ove godine proizvesti i isporučiti oko 1.500 Euro 6 kamiona izgrađen za rad sa biodizelom’, kaže Christopher Podgorski, (Senior Vice President) ‘Ovo je cifra na koju sam vrlo ponosan, jer pokazuje da je naša investicija u alternativna goriva ne samo najopsežnija u našoj industrijskoj branši, već donosi i odličan komercijalni uspjeh. Ovo je konkretna mjera vrijednosti Scanie i uvjerenje za održivu i profitabilnu budućnost.’

Scania bio diesel 02

Na modularnom sistemu Scania proizvodi tri različita motora bazirana za rad sa biodizelom: 9-litreni redni sa pet cilindara, 13-litareni redni sa šest cilindara, 16-ltreni V8, a koji dolaze u 5 varijanti snage od 320 do 580 KS. Biodizel je vjerovatno najpopularnije alternativno gorivo među evropskim prijevoznicima. Jednostavan je za korištenje, može se miješati sa komercijalnim dizel gorivom kada je to potrebno, te u isto vrijeme daje smanjenje emisije CO2 od 65 % (ovisno o tome kako se proizvodi).

Scania bio diesel 03

Zahvaljujući širini asortimana, kamioni Scania na bio dizel mogu se koristiti za različite svrhe, iako se najčešće primijenjuju na dugim relacijama, gdje tegljači vuku teško opterećene poluprikolice. Najveći broj ovakvih kamiona će biti isporučen kupcima u Austriji, Švedskoj i Njemačkoj, a jedan od najvećih kupaca je švicarski lanac trgovina Coop koji je nabavio 50 tegljača sa ciljem da do 2023. godine postane CO2 ‘neutralan’.

13061-010

Kategorije: Komercijalna vozila