Volvo FMX kao dječija igra

Volvo FMX kao dječija igra

Nepredvidivo dijete i kamion od 18 tona s daljinskom kontrolom U najnovijem filmu kompanije Volvo Trucks „Look who’s driving“ četverogodišnja Sophie stavlja Volvo FMX pred najteži izazov do sada.

U najnovijem testu uživo kompanije Volvo Trucks, „Look who's driving”, četverogodišnja Sophie vozi Volvo FMX od 18 tona kroz gradilište pomoću daljinskog upravljača. Kamion je tokom godine dobio nekoliko novih funkcija, a svrha testiranja je pokazati koliko može izdržati i koliko jednostavno može savladati najzahtjevnija okruženja.

„Da bismo pokazali što kamion može, želimo ga staviti pred pravi izazov. Koji testni vozač je neoprezniji od nepredvidivog četverogodišnjaka?” pita nas Ricard Fritz, potpredsjednik kompanije Volvo Trucks.

Construction Viral - Volvo Trucks - Forsman & Bodenfors - SPOON

Construction Viral – Volvo Trucks – Forsman & Bodenfors – SPOON

U filmu, Sophie na gradilištu upravlja kamionom koji se kreće na nepredviđen način: između ostalog, penje se strmom i mekom padinom, a zatim se spušta u punom krugu od 360 stepeni.

„Test bez pokazuje sposobnost kamiona da savlada najekstremnije uslove. Kako bismo mu u tome pomogli, dobio je funkcije kao što su Automatska kontrola proklizavanja, koja ga zadržava u pokretu čak i na velikim nagibima i mekim površinama. Također pokazuje ukupnu snagu nepobjedivog dizajna kabine s robusnim prednjim dijelom i ojačanim slijepim okvirom”, kaže Gunnar Eliasson, voditelj lansiranja proizvoda u kompaniji Volvo Trucks.

Film je najnovija epizoda u seriji filmova s testovima uživo koja obuhvaća prethodne globalne uspjehe kao što su The Epic Split i The Hamster Stunt.

U filmu su testirane sljedeće funkcije:

  • automatska kontrola trakcije/proklizavanja – automatski pogon na svim točkovima, koji se aktiviraju prema potrebi. Rezultat su bolja trakcija, manje trošenje i manja potrošnja goriva.
  • robusni prednji dio – branici od čelika visoke čvrstoće debljine 3 mm kao nastavak šasije.
  • zaštitna ploča – štiti kamion od različitih predmeta, npr prilikom vožnje šljunčanim ili kamenim površinama. Čelična zaštitna ploča debljine 3 mm izgrađena je tako da može izdržati pritisak od najmanje 5 tona.
  • razmak od tla kamiona Volvo FMX iznosi 30 cm, što znači da nema opasnosti od oštećenja vitalnih dijelova poput ovjesa i kočionih diskova prilikom vožnje teškim terenima.
  • bijela kabina – jedinstven dizajn „bijele kabine” štiti vozača od povreda, uključujući i situacije sa bočnim prevrtanjem kamiona.
  • vodootpornost – Volvo FMX proizveden je za rad u najtežim uslovima, uključujući i vodu. Svi osjetljivi dijelovi su zatvoreni i postavljeni tako da spriječe prodor nečistoće i vode.

Kategorije: Komercijalna vozila