Kawasaki slavi 40 godina Z modela

Kawasaki slavi 40 godina Z modela

Prije ravno 40 godina Kawasaki je predstavio model Z1, na IFMA salonu 1972. godine. Ovaj Kawasaki naked do tada bio je neviđeni, ali je vrlo brzo postao Kawasaki ikona. Za dizajn ovog modela zaslužan je Kawasakijev dizajner Gyoichi Inamura. Prvi model Z1 bio poznat po njegovom četverotaktnom četverocilindarskom motoru koji je imao zapreminu od 903 ccm, a imao je četiri ispušne cijevi.

Za to vrijeme motor koji ga je pokretao razvijao je brzinu od 212 km/h. U tom vremenu takve brzine su bile gotovo nemoguće, posebno što se radi o naked modelu. Pored impresivnih performansi Kawasaki je imao specijalnu izvedbu ovog modela koju je doradila Yoshimura. Prerađeni Z1 od Yoshimure bio je bez premca za to vrijeme, a moga je je razviti nevjerovatnih 270 km/h, što i danas neki motocikli ne mogu.

Kako su godine prolazile ovaj model je doživljavao razne promjene, a postao je i bazna osnova za nešto manji model, ali ništa manje uspješan Z 750. Današnji Z1000 koji je predstavljen prije 2,5 godine, direktni je potomak ovog vrlo uspješnog modela.

Kategorije: Motori