Audi kupio Ducati!

Audi kupio Ducati!

Slavi talijanski proizvođač motocikala iz Borgo Panigalea od danas je u vlasništvu njemačkog giganta Audija. Prema posljednjim informacijama Reutersa, Audi je za Ducati isplatio oko 1 milijarde Eura. Službena potvrda o preuzimanju Ducatia biti će potvrđena danas na redovnom sastanku Audijevih dioničara koji se održava u Hamburgu. Pored dogovorene cijene koju će Audi uplatiti na račun bivšeg vlasnika, u potpunosti preuzeo je dugove koje je Ducati imao u visini oko 200 milijona Eura.

Špekulacije o preuzimanju Ducatia trajale su više mjeseci, a nagađalo se da bi Ducati mogao završiti u rukama Mercedes-Benza, posebno nakon zajedničkog predstavljanja u Italiji na moto sajmu. Ipak pored svih nagađanja i špekulacija Ducati je završio u grupaciji Volkswagena. Čelni čovjek Volkswagena Ferdinand Piech nikada nije krio svoj afinitet prema talijanskim motociklima, a trenutno u svom posjedu ima jedan Ducati.

Ovom kupovinom još jednog brenda Volkswagen je povećao broj članica u svojoj grupaciji, a ono što je još bitnije da ušao i na moto tržište. Ulaskom na na moto tržište Volkswagen zatvar krug udjela u auto/moto tržištu. Podsjetimo se, Volkswagen je vlasnik od sada 12 brendova, a neki od njih su Lamborghini, Bugatti, Audi, Škoda, Scania itd. Za sad Italijani imaju dobra iskustva sa Volkswagenom, jer od preuzimanja Lamborghinia u tom brendu bilježe samo uspijehe.

Kategorije: Motori