3D zvuk u novom Audiju A8

3D zvuk u novom Audiju A8

Slušanje muzike postaje osjetilno iskustvo u novom modelu Audi A8. Sistem ozvučenja Bang & Olufsen Advanced SoundSystem sada donosi jedinstven osjećaj čistog 3D zvuka na stražnjim sjeditištima. Marka s logotipom sa četiri prstena tako donosi najkvalitetniji zvuk u svoj segment vozila vrhunske klase.

Nova generacija modela Audi A8 to pokazuje u impresivnom stilu – sa novim sistemom Bang & Olufsen 3D Advanced Sound System. Ima 23 zvučnika s iznimno laganim neodimijskim magnetima niske distorzije koji proizvode prozračan uzorak zvuka visoke rezolucije.

Učinak je impresivan, osobito prilikom reprodukcije koncerta klasične glazbe u kvalitetnoj snimci: Unutrašnjost se pretvara u široku pozornicu na kojoj se muzika reproducira na jednak način na koji je snimljena u koncertnoj dvorani – bez umjetnih efekata. Zvuk je autentičan i emotivan. To i jest najveći prioritet stručnjaka zazvuk iz kompanije Audi, stvaranje kvalitete zvuka koji odražava filozofiju marke.

detail

Detaljno o sistemu ozvučenja

Marka s logotipom s četiri prstena 3D zvuk prvi put je predstavila u modelu Audi Q7 2015. Na novom modelu A8 on je dorađen u verziju koja obuhvaća i stražnji dio automobila. Dva visokokvalitetna zvučnika u A-stupovima i dva u krovnoj oblozi iznad stražnjih sjedala stvaraju prostornu dimenziju visine i omogućuju razvijanje zvuka u savršeno stereofonsko iskustvo.

Pojačalo snage 1.920 W marke Bang & Olufsen, koje radi iznimno učinkovito zahvaljujući tehnologiji ICEpower, proizvodi 3D zvuk putem svog digitalnog procesora signala. Proizvodi malo otpadne topline, uz raskošnu izlaznu snagu zvuka, što se jasno čuje u detaljnom uzorku zvuka. Prije svega pojačava signal woofera koji reproduciraju zvuk koji je posebice nabijen energijom, primjerice niske tonove ljudskog glasa.

Kada se uključi Infotainment sistem, dva visokotonska zvučnika s električnim upravljanjem izlaze iz ploče s instrumentima. Zahvaljujući tehnologiji akustične leće tvrtke Bang & Olufsen garantuje vodoravnu distribuciju zvuka uz raspršivanje pod uglom od 180 stepeni. Svaki zvučnik napajaju zasebno kanalo pojačalo.

Za proizvodnju 3D zvuka novi sistem ozvučenja oslanja se na algoritam koji je tvrtka Audi razvila u partnerstvu s Fraunhofer institutom u Erlangenu. Koristi stereo ili 5.1 snimke za izračun informacija za treću dimenziju, pa ih obrađuje za četiri 3D zvučnika. To se odvija dinamički. Drugim riječima, algoritam pojedinačno prilagođava snimke kako ne bi došlo do distorzije zvuka.

Zvučna kulisa s brojnim mogućnostima konfiguracije

Pomoću MMI sistema te zasebne operacijske jedinice za putnike straga koja nalikuje pametnom telefonu, postavka zvuka može se optimizirati prema željama, uz poseban fokus na prednja ili stražnja sjedala, ili pak sva sjedišta.

Postavka s fokusom na stražnja sjedišta tako omogućuje putnicima na stražnjim sjedalima uživanje u najboljoj mogućoj kvaliteti 3D i surround zvuka. Pored visokih tonova i basa, putnici mogu prilagođavati glasnoću subwoofera neovisno o svim ostalim zvučnicima. A tu je i posebna funkcija za zapise filmske glazbe, pod nazivom Movie Set.

Zvučni zapisi 5.1 reproduciraju se u kvaliteti istovjetnoj onoj pred velikim kino platnom. Sistem lokalizira svaki glas pojedinačno i sukladno tome prilagođava raspodjelu zvuka. Primjerice, ako se lik prikazuje na desnoj strani slike, njegov se glas također reproducira s desna.

 Izazovi pri razvoju

Rad na konceptu sistema ozvučenja za novi model Audi A8 započeo je jako rano u razvojnom procesu. “Ugradnja zvučnika na pravom mjestu u automobilu ključna je i znači 80 posto kvalitete zvuka”, pojašnjava Wolfram Jähn, razvojni inženjer za zvuk i akustiku za model A8. “Treba ih postaviti što čvršće pa smo subwoofer učvrstili na stražnju ploču koja je izrađena od polimera ojačanog karbonskim vlaknima. Cilj je izolirati zvučnike od karoserije i spriječiti prijenos vibracija.”

Rešetke zvučnika drugi su ključan čimbenik. Za te su komponente dizajneri i inženjeri zvuka kompanije Audi blisko sarađivali s razvojnim inženjerima iz tvrtke Bang & Olufsen. Rešetke trebaju imati maksimalnu akustičnu transparentnost, a istodobno zadržati osnovnu zaštitnu funkciju.

Sve se svodi na pogađanje pravilnog omjera između otvorenih i zatvorenih površina. U modelu Audi A8 precizno perforirani poklopci od dvostruko anodiziranog aluminija rese zvučnike u prednjim i stražnjim vratima. Bijele LED trake osvjetljavaju woofere. Temelj za sisteme ozvučenja vrhunske kvalitete jest kvaliteta svake pojedine komponente.

Posvećen tim

Visokokvalitetan zvuk jedna je od ključnih kompetencija marke Audi. Suradnja s tvrtkom Bang & Olufsen započela na početku novog tisućljeća. Od 2005. godine A8 je u dodatnoj opremi dostupan sa sistemom Advanced Sound System ovog danskog stručnjaka za zvuk. To znači da je Audi bio prvi proizvođač automobila koji je tvornički mogao isporučiti najnaprednije sisteme ozvučenja.

U novom modelu Audi A8 Bang & Olufsen partner je dobavljač za sisteme Advanced i Premium Sound System. Prilikom otvaranja vrata srdačan jingle, posebno komponiran za A8, pozdravlja putnike. Isto tako, jedinstvena je i rasvjeta u unutrašnjosti ove luksuzne limuzine.

Kategorije: Nova tehnologija