Audi ove godine predstavlja dva nova SUV modela

Audi će u toku ove godine predstaviti dva vrlo važna SUV modela.

Audi je već potvrdio da će ove godine u junu predstaviti novi Q8 model. Za mjesto premijere odabran je Šangaj, a obzirom da se bliži datum predstavljanja, Njemački brend je objavio digitalni crtež nadolazećeg modela.

Audi Q8 bit će postavljen na MLB Evo platformi, a unutrašnjost je napravljena po uzoru na novi A8 model. Očekivano, imat će više ekrana: digitalnu instrument tablu od 12,3 inča, te centralni ekran čija veličina dijagonale nije poznata.

Za pokretanje ovog modela u početku se očekuje 3.0 litreni V6 TDI i TFSI motori, a nešto kasnije očekuje se dolazak i V8 motora te plug-in hibridne izvedbe koja bi trebala raspolagati sa ukupno 438 KS i 700 Nm. Lithium-ionska baterija kapaciteta 17,9 kWh trebala bi osigurati domet od 60 km isključivo na električni pogon.

Sportsku SQ8 izvedbu trebao bi pokretati 4.0 litareni V8 dizel motorom koji pokreće aktuelni SQ7. Dolazak još brutalnijeg RS Q8 modela sa 4.0 litrenim V8 biturbo motorom sa 650 KS nije potvrđen.

Ovaj premium SUV sa stilom kupea po riječima čelnika Audija kombinuje veliku prostranost sa emotivnim dizajnom koji je opremljen sa najsavremenijom tehnologijom. Proizvodnja Audija Q8 odvijat će se u fabrici u Bratislavi.

Drugi važan Audi SUV koji će biti predstavljen ove godine je Audi e-tron SUV, koji će svjetsku premijeru imati krajem augusta u Briselu. Riječ je o prvom potpuno električnom terencu koji dolazi sa Audija.

Audi e-tron u konceptnom izdanju predstavljen je ove godine na sajmu automobila u Ženevi.

Kategorije: Noviteti