Bentley Bentayga – Najbrži, najjači, najluksuzniji, najekskluzivniji, naj…

Bentley Bentayga 01

Bentley Bentayga – Najbrži, najjači, najluksuzniji, najekskluzivniji, naj…

Konačno je veo tajne koji je skrivao Bentaygu otkriven. To je punokrvni Bentley, koji donosi svo naslijeđe odavno afirmisanog brenda, pretočeno u SUV. Bezvremenski dizajn i vrhunska tehnika utjelovljeni su na jednom mjestu.

Srce vozila čini novi turbo punjeni (twin-turbocharged) 6-litreni W12 motor sa plemenitom ergelom od 608 ‘konja’, te 900 Nm okretnog momenta u nevjerovatnom intervalu od 1.250 – 4.500 o/min. Iako impersivnih dimenzija i izgleda, ukupna masa je (zahvaljujući upotrebi aluminija) 2.422 kg, pa su performanse zadivljujuće: ubrzanje od 0 do 100 km/h 4,1 s, maksimalna brzina 301 km/h.

Bentley Bentayga 02

Unutrašnjost je priča za sebe, plemenito drvo, koža i Naim audio sistem sa 18 zvučnika i 1.950 W. Sjedišta su kao što se očekuje podesiva u svim mogućim pravcima (22), čak i stražnja (18) imaju ventilaciju i masažu.

Bentley Bentayga 07

Luksuz je nešto što se podrazumijeva. Vrh centralne konzole krasi (mehanički) Mulliner Tourbillon by Breitling, a u prtljažniku su svoje mjesto našli frižider za šampanjac, aparat za kafu, „escajg“… Zahvaljujući sistemu redukovanja (po potrebi) radne zapremine motora, prema navodima proizvođača, prosječna potrošnja je 12,8 l/100 km, a emisija CO2 292 g/km.

Bentley Bentayga 04

Ovjes je zračni, podesivi, samonivelirajući, a kočioni diskovi maju prečnik od 400 mm (prednji) i 380 mm (stražnji). Tokom razvoja i podešavanja prevezeno je 400 testnih krugova na stazi Nürburgring Nordschleife.

Bentley Bentayga 05

Iako Britanci tvrde da je ovo vozilo naj u svom segmentu, sigurni smo da nije najjeftiniji, a potpuno smo razočarani činjenicom da sjedišta raspolažu sa samo 6 masažnih programa.

Bentley Bentayga 10

Kategorije: Noviteti