Nova Opel Zafira – Povezani dnevni boravak na točkovima

Nova Opel Zafira – Povezani dnevni boravak na točkovima

Opel Zafiru oduvijek karakterizira jedinstven spoj iznimne svestranosti i optimalne udobnosti, još otkad je proizvođač iz Rüsselsheima 1999. godine predstavio svoj integrirani sedmerosjed iz segmenta kompaktnih jednovolumena. Od tada je prodano oko 2,7 milijuna Zafira, uglavnom obiteljima i profesionalcima kojima treba prostrano i prilagodljivo vozilo za duga, ali i udobna putovanja.

Uskoro će biti dostupna nova Zafira čija isporuka kreće od septembra, a ona neće zasjati samo svim dobro poznatim vrlinama svoje prethodnice kao što su sistem sjedišta Flex7®, ergonomski certificirana AGR prednja sjedišta, nosač bicikala FlexFix® ili prilagodljivo podvozje FlexRide – nova verzija dolazi s privlačnim novim dizajnom eksterijera i interijera koji naglašava prostran ambijent i iznimnu ponudu mogućnosti povezivanja.

Najnovije generacije informacijsko-multimedijskog sistema Opel IntelliLink kompatibilne s platformama Apple CarPlay i Android Auto pobrinut će se za to da Zafira ponudi vama, vašim prijateljima i obitelji optimalne mogućnosti povezivanja dok ste na putu. Uz to, Opel će u segment uvesti posve LED prilagodljiva prednja svjetla kako bi profinjena nova Zafira u konačnici bila udoban dnevni boravak na točakima, podjednako za vozača i putnike.

Sportska vanjština, luksuzna kabina

Dinamičan novi dizajn prednjih svjetala zajedno s posve novom, još naglašenije sportskom gornjom i donjom rešetkom glavni su elementi dizajna nove Zafire. Prednja se svjetla stapaju s rešetkom hladnjaka i stvaraju jedinstven dojam. Skulpturalna kromirana prečka s logotipom optički se uklapa s prednjim svjetlima, povećavajući dojam širine. Uz to, tipična Opelova precizno oblikovana svjetla za dnevnu vožnju u obliku dvostrukog krila karakteriziraju novi dizajn skupa rasvjetnih elemenata. Kotači su pokriveni blatobranima moćnog dizajna, a sve zajedno daje novoj Zafiri snažan, sportski i dinamičan izgled.

„Dizajn prednjeg dijela nove Zafire preuzima glavne karakteristike nagrađivane nove Astre i povezuje ih s Opelovim novim portfeljem. Njena oštra, precizna svjetla za dnevnu vožnju u obliku dvostrukog krila odaju novu razinu profinjenosti koja se odražava i u unutrašnjosti kroz posve redizajniranu ploču s instrumentima. Ona je čišća i jednostavnija za korištenje“, rekao je Mark Adams, potpredsjednik dizajna u GM-u Europe.

Iznutra nova Zafira dolazi s posve redizajniranim kokpitom koji sada krasi jednostavniji i elegantniji raspored. Novi dizajn optimizira vidljivost ispred vozila, ali i osigurava da se zaslon i sve kontrole nalaze u optimalnoj zoni za dohvaćanje. Ekran informacijsko-multimedijskog uređaja koji je prije bio na vrhu centralne konzole sada je zamijenjen novim, nižim i integriranim dodirnim zaslonom, što je omogućilo uklanjanje brojnih prekidača. Prekidači su sada precizno integrirani u cjelokupan dizajn. Novi napredniji sistemi dodirnog zaslona dijagonale 7 inča uokvireni su galvaniziranim obrubom u obliku slova „u“, a njihova je izrada inspirirana kvalitetom tableta s vrha ponude. Novi trodimenzionalno oblikovan upravljač s malim i učinkovito smještenim poklopcem zračnog jastuka dizajniran je ne samo da bi lijepo izgledao, nego i stavlja ergonomiju u središte.

Opel će sa Zafirom ponuditi dva informacijsko-multimedijska sistema IntelliLink najnovije generacije. R4.0 IntelliLink dovest će u dnevni boravak na točakima svijet pametnih telefona i ponuditi kompatibilnost s platformama Apple CarPlay i Android Auto. Kupcima koji traže informacijsko-multimedijski sistem s ugrađenom navigacijom Opel će ponuditi Navi 950 IntelliLink. Uz to će, naravno, s novom Zafirom biti ponuđen i Opel OnStar s automatskim odgovorom u slučaju sudara i brojnim drugim značajkama, uključujući preuzimanje odredišta (uz Navi 950) i 4G LTE Wi-Fi hotspot kad je dostupan (omogućuje povezivanje do sedam uređaja, po jedan za svaku od sedam osoba u vozilu). Rezultat je pravi užitak za obitelji na putu ili profesionalce koji žele biti što više povezani prilikom putovanja.

Svestranost koja postavlja standarde u kombinaciji s atmosferom prozračnog dnevnog boravka

Baš kao kod prošlih generacija Zafire, vozač i suvozač mogu uživati u opuštajućoj vožnji zahvaljujući opcionalnim ergonomskim AGR sportskim sjedalima prilagodljivima u 6 smjerova i višefunkcijskom sistemu konzole FlexRail®. Ovaj modularni sistem za pohranu obuhvaća veliki pretinac za pohranu i držače čaša koji se mogu pomicati na aluminijskim šinama na željeno mjesto, omogućujući fleksibilno korištenje bogatog prostora za pohranu između prednjih sjedišta – dakle upravo tamo gdje je najpristupačniji i najkorisniji.

Putnici u drugom redu sjedišta mogu uživati u jedinstvenom opcionalnom sistemu sjedišta kao u dnevnom boravku. Zahvaljujući pametnom mehanizmu preklapanja, naslon srednjeg sjedišta u drugom redu preklapa se i rotira te se pretvara u udobne naslone za ruke putnika na vanjskim sjedalima. Vanjska se sjedišta, pak, mogu pomaknuti natrag i prema sredini vozila, pa je moguće dobiti posebno puno mjesta za noge ili ramena i dovoljno prostora za udobno sjedenje kao u nekoj limuzini iz premium klase. Uz to, treći se red sjedišta može preklopiti tako da budu posve u ravnini s podom prtljažnika, stvarajući tako idealan prostor za prijevoz stvari. Takav naglasak na osobnoj udobnosti čini da je Zafira puno više od obiteljskog vozila – Opelovi dizajneri pretvorili su fleksibilnu kabinu u mjesto za opuštanje i uživanje u atmosferi prostranosti, bilo da ste na poslovnom putu ili odmoru.

Osjećaj udobnosti i prostranosti koji nudi nova Zafira postaje još impresivniji kad se spoji s opcionalnim panoramskim vjetrobranskim staklom i krovnim prozorom. Vjetrobran se proteže od poklopca motora pa skoro do B-nosača. Tako je pogled prema gore za vozača i suvozača skoro posve neometan. Uz to, panoramski krov nastavlja se izravno na vjetrobransko staklo i proteže skroz do stražnjeg dijela vozila. Time se povećava dojam svjetline i prostranosti u cijeloj kabini.

Pametna rješenja za pohranu

Ali nova Zafira nudi puno više od „pukog“ iznimno udobnog načina putovanja. Ovaj dnevni boravak na točakima može funkcionirati i kao mali transporter. U konfiguraciji s 5 sjedišta u Zafiru se može prema standardu ISO 3832 smjestiti najmanje 710 litara prtljage (što se povećava na 1860 litara kad se preklopi drugi red sjedišta).

Tu je i više od 30 ponuđenih mogućnosti pohrane, uključujući prethodno spomenutu centralnu konzolu FlexRail®. Uz to, sistem stražnjeg nosača FlexFix® predstavlja jednostavno i praktično rješenje za obožavatelje vožnje biciklima. Taj se integrirani sistem izvlači iz stražnjeg odbojnika poput ladice i može ponijeti najviše četiri bicikla. Nosač na kojem su bicikli može se nagnuti, pa se poklopac prtljažnika može otvoriti i kad je FlexFix posve opterećen.

Inovativna, sigurna, prilagodljiva, dinamična

Opelovi inženjeri još su jednom, uvodeći nova prilagodljiva LED prednja svjetla, slijedili Opelovu strategiju činjenja inovativnih tehnologija dostupnima širokoj skupini kupaca. Novi AFL LED sistem automatski prilagođava svjetlosne snopove prednjih svjetala voznoj situaciji tako da se dobivaju optimalne performanse svjetala bez zasljepljivanja drugih vozača. Nudi se devet različitih funkcija/snopova svjetala kao što su gradsko svjetlo, svjetlo za otvorenu cestu, funkcija svjetala u zavojima i zakretnih svjetala, svjetlo za vožnju unatrag, stop-svjetla (eko) i turistički način rada svjetala.

Nova generacija kamere Opel Eye pozitivno utječe na sve funkcije pomoći namijenjene vozaču koje podržava, uključujući pomoć pri korištenju dugih svjetala AFL LED sistema svjetala i pomoćnik za prometne znakove. I pokazatelj razmaka spram vozila ispred (Following Distance Indication, FDI) koristi prednju kameru za otkrivanje vozila ispred koja se kreću, dok upozorenje na frontalni sudar vizualnim i zvučnim signalom napominje da se razmak između vašeg vozila i onog ispred prebrzo smanjuje. Upozorenje u slučaju napuštanja prometne trake automatski se aktivira pri brzinama većima od 60 km/h i opominje vozača vizualnim signalom na ploči s instrumentima i zvučnim signalom u slučaju nenamjernog napuštanja prometne trake.

S novom su Zafirom dostupne još dvije značajke koje povećavaju udobnost i smanjuju napornost vožnje: prilagodljiva kontrola brzine i FlexRide. Obje su moguće zahvaljujući radaru smještenom iza rešetke. Prilagodljiva kontrola brzine pomaže vozaču da održava odabranu brzinu i održava unaprijed postavljenu udaljenost spram vozila ispred. Uz brzinu, vozač može odabrati i željeni razmak u odnosu na vozilo ispred sebe, a dostupne su tri postavke: daleko, srednje i blizu.

Prilagodljivo mehatroničko podvozje FlexRide stalno prilagođava ponašanje vozila voznoj situaciji, stilu vožnje i pojedinačnim preferencijama vozača. Potencijalni kupci Zafire moći će birati i iz velike ponude motora. Opel će se držati svoje trenutačne strategije kojom želi osigurati da nova Zafira bude jedino vozilo u svojem segmentu s kompletnom ponudom pogonskih sistema koja se sastoji od dinamičnih benzinskih i dizelskih motora te onih na tekući naftni plin (LPG) i komprimirani prirodni plin (CNG).

Kategorije: Noviteti