Novi Peugeot 308 – Novi detalji

Novi Peugeot 308 – Novi detalji

Peugeot 308

Nasljednik Peugeota 308 trebao bi na tržište stići do kraja ove ili do početka sljedeće godine, a ujedno to će biti prvi Peugeot model na novoj nedavno predstavljenoj platformi EMP2. To će mu donijeti cca 70 kilograma manje u odnosu na aktuelni model, a dimenijama će rasti.

Novi Puegeotov hatchback bit će predstavljen na ovogodišnjem frankfurtskom sajmu automobila. Dizajnerski trebao bi se oslanjati na pravac s kojim je Peugeot krenuo sa modelom 208, a u odnosu na aktuelni model donijet će veći prostor unutar putničke kabine. Od tehičkih noviteta u kabini najvažniji bit će infotainment sistem koji će imati ekrana osjetljiv na dodir.

Zahvaljujući novoj modularnoj platformi bazni model težit će oko 1280 kilograma, što bi mu trebalo donijeti smanjenje emisije CO2 za oko 22% u odnosu na aktuelni model. To je rezultat smanjenjenog trenja unutar pogonskih sklopova, ugradnje start-stop sistema, novog električnog upravljačkog servo sistemu i drugih noviteta.

U ponudi motora bit će unaprijeđeni dizel motori sa novim ispušnim sistemom koji će posjedovati filtere što će dodatno smanjiti emisiju CO2. Tako će se u ponudi naći 1.6-litreni i 2.0-litreni HDI dizel motori, ali i HYbrid4 izvedba. Kad je riječ o benzinskim motorima u ponudi će se naći novi 1.2-litreni 3-cilindrični turbo benzinac. Prema dostunim informacijama, Peugeot prvo će predstaviti hatchback model sa 5 vrata, a kasnije će ponudu proširiti sa karavan, kupe i kabriolet izvedbama.

Kategorije: Noviteti