Cupra Formentor VZ5 pokreće Audijevi 2.5 turbo motor sa 390 KS i 480 Nm

Cupra Formentor VZ5

Cupra Formentor VZ5 pokreće Audijevi 2.5 turbo motor sa 390 KS i 480 Nm

Cupra Formentor VZ5 postao je najsnažniji model španske marke sportskih automobila koji će biti ponuđen u ograničenoj seriji od samo sedam hiljada primjeraka. Ujedno on je i jedini model unutar Volkswagen grupacije koji je dobio poznati Audijev motor.

previous arrow
next arrow
previous arrownext arrow
Slider

Cupra je slavi treću godišnjicu na najbolji način – predstavljanjem modela Formentor VZ5 koji pruža fantastične performanse. Cupra je uspjela dobiti Audijev poznati 2,5 litreni petocilindrični turbo motor koji Formentor VZ5 modelu isporučuje 390 KS i 480 Nm. Uparen je sa 7-brzinskim automatskim DSG mjenjačem s dvije spojke, a snaga se šalje na sve točkove.

Bilo je još zainteresovanih za ovaj motor unutar Volkswagen grupacije pa se tako očekivalo da će se ovaj motor naći novoj generaciji Volkswagen Golf R modela sa oznakom “plus” koji je trebao raspolagati sa 450 KS. Ipak, eluzivnost je pripala samo Cupri Formentor VZ5.

Cupra tvrdi da Formentor VZ5 ima ubrzanje od 0 do 100 km/h za 4,2 sekunde što je za 0,3 sekunde bolje od Audija RS Q3 bez obzira na 10 KS manje, a maksimalna brzina elektronski je ograničena na 250 km/h.

Formentor VZ5 ima sportski podešen ovjes koji je niži za 10 mm i nadograđene kočnice Akebono sa šesteroklipnim prednjim čeljustima. Inače tvrdoću aktivnog DCC ovjesa moguće je podesiti u 15 nivoa tvrdoće.

Cupra Formentor VZ5

Formentor VZ5 ima agresivan sportski dizajn što je i sama DNA Cupra modela. Postavljen je na 20 inčne točkove koji su ekskluzivno dizajnirani za ovaj mode. Na automobilu se posebno ističe i zadnji difuzor sa karbonskim detaljima i ispušnim cijevima.

U unutrašnjosti se ističu prednja sportska školjkasta sjedišta sa ekskluzivnim presvlakama te posebne grafike instrumenata digitalne instrumentne ploče.

Cupra Formentor VZ5 do sada je najsnažnija Cupra u ponudi, a dolazak na tržište očekuje se u posljednjem kvartalu 2021. godine.

Cupra Formentor VZ5

Kategorije: Noviteti