Dacia Dokker

Dacia Dokker i Dokker Van

Početkom godine Dacia je predstavila monovolumen pod imenom Lodgy. Predpostavljalo se da će ovaj transporter sa tri reda sjedišta ubrzo naći na tržištu. Na to nećemo morati dugo čekati jer su iz Dacie odlučili model Lodgy na tržištu pošalju kao privredno vozilo u dvije izvedbe.

Privredne verzije Lodgyja nosit će imena Dokker i Dokker Van. Prvoimeni mode imat će pet sjedišta dok će Dokker Van biti pravo lhako privredno vozilo u koje imati samo dva sjedišta a ostatak prostora bit će isključivo za prijevoz tereta.

Ovo će biti jeftina varijanta Renault Kangooa sa Dacia vizualnim identitetom. Pored razlike po  broju sjedišta razlikovat će se i po izvedbi karoserije. Obje varijante zadržat će klizna vrata dok će Dokker Van stakla staklene površine u teretnom dijelu zamjeniti sa limom. Bit će i estetske promjene, pa će Dokker Van imati branike mar crnoj boji.

Očekuje se da će obje varijante Dokkera biti pokretane istom motornom paletom kao i Lodgy. U izboru bi trebala biti četiri motora, benzinci 1.6-litarski MPI sa 105 i 1.2-litarski Tce sa 115 konja, te turbodizelaš 1.5dCi s 90 i 110 KS. Novi Dokker i Dokker Van proizvodit će se u Maroku kao i model Lodgy. Na evropskom tržištu trebali bi se pojaviti ovog ljeta po cijeni oko 10.500 eura.

Kategorije: Noviteti