Ford Mustang 2015

Ford Mustang 2015

Poznato je da će nova generacija Ford Mustanga biti predstavljena 2015. godine na jubilarnu 50-tu godišnjicu ovog modela.

Prema prvim nezvaničnim informacijama Mustang će biti globalni model, pa će dizajn novog Mustanga biti u potpunosti pričagođen svim tržištima sviejta. Iz Forda obećavaju da će potpuno novi Mustang i dalje imati određenu dozu retro dizajna, ali će se ipak raditi o modernom dizajnu. Američki magazin Car & Driver objavio je prve rendere novog Mustanga, a prema objavljenim fotografijama Ford Evos koncept koristi se kao osnovna baza za dizajnerske ideje.

Kada su tehniče novosti glavna vijest je da će novi Mustang imati moderan ovjes kao i motor sa četiri clindra koji nismo vidjeli u ovom modelu još od 1993. godine. Za američko tržište bit će dostupan V6 3.7-litreni motor sa oko 305 KS. Globalni model nositi će oznaku SVO, u čast modelima proizvedenim od 1984 do1986. Pokretat će ga 2.3-litreni EcoBoost I4 motor koji bi trebao raspolagati sa 315 KS. Ovaj motor trebala bi krasiti potrošnja na autoputu ispod sedam litara na 100 km.

Na vrhu ponude će biti GT model sa 5.0-litrenim V8 motorom i 440 KS. Shelby American najavio je da ima ugovor sa Fordom o proizvodnji svoje verzije Mustanga sve do 2020. godine, ali već sad ima glasina da bi se mogao pojaviti 5.0-litreni EcoBoost V8 motor koji bi mogao raspolagati sa nekih 700 KS.

Očekuje se da će zvanično predstavljanje novog Mustanga biti na Salonu automobila u Detroitu 2014. godine.

Kategorije: Noviteti