Lada Vesta – Konačno u serijskoj proizvodnji

Lada Vesta 01

Lada Vesta – Konačno u serijskoj proizvodnji

AvtoVAZ je krajem septmbra započeo serijsku proizvodnju novog vozila, koje će se prodavati pod nazivom Lada Vesta.

Naime, proizvodnja ovog modela najavljena je još prošle godine, a model sa istim imenom već dosta uspješno nastupa u WTCC šampionatu. Lada Vesta predstavlja novu generaciju vozila ruskog proizvođača, a donosi potpuno novi vizuelni identitet za koji je zaslužan dizajner Steve Matin.

Lada Vesta 03

Vesta se proizvodi u pogonima Izhevsk (gdje se već proizvode Nissan Sentra i Tiida), a planirana je proizvodnja 6.000 primjeraka do kraja ove godine. Proizvodnja će se nastaviti, sa planiranih 100.000 primjeraka godišnje, dok će se karavanska verzija Veste i Lada Vesta Cross, po svoj prilici početi proizvoditi u drugoj polovini iduće godine.

Lada Vesta postavljena je na novu platformu nastalu u saradnji sa grupacijom Renault – Nissan. Za pogon je predviđen 1,6-litreni 16 ventilski motor (VAZ-21129) sa 106 KS, sa 5-stepenim Renaultovim ručnim mjenjačem koji se proizvodi u mjestu Tolyatti. Prema planovima kupcima će nešto kasnije bit ponuđen i 5-stepeni automatizirani mjenjač vlastite konstrukcije. Također, najavljeno je da će tokom iduće godine kupcima biti ponuđen i Nissanov 1,6-litreni motor sa 114 KS.

Lada Vesta 02

Lada Vesta duga je je 4.410 mm, široka 1.764 mm i visoka 1.497 mm, dok međuosovinsko rastojanje od 2.635 mm garantuje solidan komfor. Uz dosta prostora na stražnjim sjedištima, Vesta će se pohvaliti i solidnim prtljažnikom osnovne zapremine 480 litara.

Početak prodaje na ruskom tržištu, očekuje se krajem novembra.

Lada Vesta 04

Kategorije: Noviteti