Nissan Hi-Cross

Nissan Hi-Cross

Dramatičan novi Nissanov konceptni automobil, koji će svjetsku premijeru doživjeti na ovogodišnjem Ženevskom sajmu automobila, najavljuje mogući novi smjer u dizajnu Nissana. Nazvan Hi-Cross Concept, prijedlog istražuje načine kako povećati Nissanovu vodeću ulogu na tržištu crossovera mogućim širenjem sadašnje palete Juke-Qashqai-Murano. Stvoren u Japanu, Hi-Cross Concept je kompaktan, a iznenađujuće prostran, otmjen, a ujedno i svrsishodan. Uprkos umjerenim vanjskim dimenzijama, Hi-Cross Concept ima iznimno iskorišten prostor u unutrašnjosti sa tri reda sjedišta za sedmero putnika.

Jednako zanimljiv je i njegov hibridni pogon, kombinacija elektromotora pogonjenog kompaktnim litij-ionskim akumulatorom koji je razvio Nissan i dvolitarskog benzinskog motora sa direktnim ubrizgavanjem, kako bi se postigle mogućnosti 2,5-litarskog motora zajedno s ekonomičnošću i emisijama koje se očekuju od znatno manjih jedinica.

U ovom konceptu, pogonski sklop električnog hibridnog vozila bazira se na novoj tehnologiji koju je Nissan razvio za modele sa prednjim pogonom, no koja je prilagođena kako bi pogonila četiri točka. Novi je sistem jeftiniji i kompaktniji zbog primjene tehnologije “jedan motor, dva kvačila” povezane s Nissanovim stalno promjenjivim prenosom Xtronic nove generacije, a koji sam po sebi smanjuje potrošnju za deset posto u odnosu na prethodne uporedive prenose te vrste.

Hibridni pogonski sklop uveliko koristi tehnologiju akumulatora razvijenu za nagrađivani Nissan LEAF. Snažan i brzo punjiv kompaktan litij-ionski akumulator, povezan s naprednom tehnologijom kontrole motora, pomaže pri ubrzanju kada je to potrebno i dopušta korištenjem manjeg benzinskog motora radi optimalne ekonomičnosti i smanjenja emisija. Kombinacija elektromotora i litij-ionskog akumulatora u gradskoj vožnji omogućava često gašenje motora, a po potrebi se pogon može potpuno odvojiti od motora, a energija se efikasno obnavlja pri kočenju.

Hi-Cross Concept ima međuosovinski razmak od 2.780 mm. Dug je 4.660 mm, širok 1.850 mm, visok 1.670 mm, te ima masivne 21-inčne felge. Izgled je kombinacija postojećih Nissanovih obilježja i novih elemenata, sprijeda ima karakterističnu masku u obliku slova “v” naglašenu posebnim svjetlosnim “potpisom” koji daju nova prednja svjetla.

Prikazan je mogući novi dizajnerski izraz, naročito upadljiva linija koja otkriva karakter vozila, a koja se proteže od poklopca motora preko bočnih stranica automobila do D-stuba. Na stražnjoj strani lijepa stražnja kombinacijska svjetla koja odražavaju dizajn prednjih svjetala daju specifičan svjetlosni “potpis”. U unutrašnjosti, kabinom sa sedam sjedišta dominira nova instrument tabla u obliku raširenih krila.

Kategorije: Noviteti