Nova Toyota HILUX – Osma generacija na provjerenim stazama prethodnika

Toyota HILUX 2015 - 01

Nova Toyota HILUX – Osma generacija na provjerenim stazama prethodnika

Toyota HILUX je pick-up vozilo najvišeg renomea u svom segmentu. Ovu tvrdnju najbolje potkrijepljuju činjenice: u prodaji je od 1968. godine, od kada je prodano preko 16 miliona primjeraka, na tržištima 180 zemalja i regija. Tokom 7 generacija ovo vozilo je steklo zavidnu reputaciju zasnovano na snazi izdržlivosti, žilavosti… jednostavno „Tough“.

Najnovija, osma modelska generacija, upravo predstavljena u Bangkoku, je, kako bi to rekli: redefinicaija od „Tough“. Naime, u Toyoti su shavtili da „Tough“ ne dolazi samo iz vozila, već i iz ljudi, iznutra. Bez obzira da li krče svoj put po blatnjavoj stazi, ili su zaglavljeni u saobraćaju. To je razlog da novi HILUX zadržava već proslavljene robusnost i performanse, a fokusiran je na putnike, pa ga je lakše voziti nego ikada prije.

Toyota HILUX 2015 - 02

Tako HILUX ulazi u „novu eru“, sa potpuno novom šasijom, međuosovinskim rastojanjem od 3.085 mm, tri tipa ovjesa Standard, Heavy dutu i Comfort, te ukupnom dozvoljenom masom od 3,5 tone.

Toyota HILUX 2015 - 03

Izmijenjen je i sistem prenosa snage, a tu je, između ostaliog, i novi (1GD) turbodizel motor, radne zapremine 2.755 ccm, sa 177 KS pri 3.400 o/min i 450 Nm okretnog momenta dostupnih u intervalu od 1.600 do 2.400 o/min. Iako je osnovni oblik vozila zadržan, redizajnirani su branici, blatobrani i poklopac motora, a tu su i nova LED svjetla.

Toyota HILUX 2015 - 08

U ponudi će biti tri karoserijska oblika, odnosno oblika kabine, Double Cab, Extra Cab i Single Cab. Novi HILUX nadmašuje svog prethodnika i po dimenzijama, dužinom od 5.335, širinom od 1.855 i visinom od 1.820 mm (Double Cab). Na taj način, ne samo da putnici imaju više prostora i veći tovarni prostor, već je povećan i prostor oko motora, čime je olakšano i ubrzano servisiranje i održavanje.

Toyota HILUX 2015 - 07

Unutrašnjost je također redizajnirana, i to u stilu savremenih SUV vozila, pa je tu sada novi multimedijalni sistem, bolji paketi opreme, kao i kamera za vožnju unatrag, smještena na poklopac tovarnog prostora, a koja spada u standardnu opremu.

Razvoj ovog vozila zasnovan je na velikom iskustvu, sugestijama korisnika, te opsežnim testovima obavljanih na visokim temperaturama (nerijetko iznad 50°C) i poplavljenim i blatnjavim cestama tokom kišne sezone.

Gotovo da ne treba sumnjati u tržišni uspjeh, jer je ime HILUX poznato širom svijeta, a svi znaju da se radi o kvalitetnom, pouzdanom i robusnom vozilu, velikih mogućnosti i vrhunske reputacije.

Toyota HILUX 2015 - 09

Kategorije: Noviteti