Novi Kia Sorento s novim digitalnim ekranom otklanja vozačeve mrtve uglove

Novi Kia Sorento s novim digitalnim ekranom otklanja vozačeve mrtve uglove

Kia će kod novog Sorenta predstaviti tehnologiju BVM (Blind-Spot View Monitor). Ovaj vozačev ‘drugi par očiju’ namijenjen je unapređenju sigurnosti svih učesnika u prometu eliminisanjem vozačevog mrtvog ugla na obje strane vozila.

BVM se prikazuje na visokorezolucijskom ekranu između mjerača. Sorento je prva Kia u Evropi, koja će dobiti ovaj napredni sistem asistencije. To će biti tek jedna od mnogih funkcija koje omogućava novi potpuno digitalni 12,3-inčni ‘Supervision’ ekran na instrument tabli. BVM poboljšava vozačevu preglednost nazad na obje strane vozila tokom vožnje na autocesti i povezan je s pokazivačima smjera.

Video visoke rezolucije se prikazuje na lijevoj i desnoj strani TFT-LCD instrument table, kada vozač uključi pokazivač smjera i u njegovom mrtvom uglu se skriva vozilo. Video mrtvog ugla odmah zauzima mjesto na ekranu mjerača brzine ili brojača pređenih kilometara (ili mjerača hibridnog sistema kod hibridnih izvedbi Sorenta), dok ujedno još uvijek prikazuje trenutnu brzinu vozila. Video se prikazuje pomoću dvije širokougaone kamere visoke rezolucije, koje se nalaze u kućištima bočnih ogledala. Kamere omogućavaju širi ugao prikaza od samih ogledala nudeći vozaču mnogo bolji prikaz vozila iza njega.

Nova tehnologija zajedno s prikazom događanja oko vozila olakšava parkiranje

Kijina BVM tehnologija će biti raspoloživa kupcima Sorenta u Evropi kao dio paketa u kojem je prikaz događanja oko vozila (Surround View Monitor) i sistem asistencije PCA za spriječavanje sudara prilikom parkiranja (Parking Collision-Avoidance Assist), kao i audio sistem Bose Performance Series.

U Evropi na raspologanju uz sistem za upozoravanje na vozila u mrtvom uglu

Taj paket će evropskim kupcima biti raspoloživ u vozilima opremljenim s funkcijom BCA (Blind-Spot Collision-Avoidance Assist). Sistem BCA pomaže vozačima kod izbjegavanja sudara s vozilima iz mrtvog ugla, jer djeluje kada prepozna približavanje sudara.

Potpuno digitalna instrument tabla

Kijini ‘Supervision’ digitalni mjerači su namijenjeni pružanju informacija vozačima koliko je moguće jasno. Sa ekranom visoke rezolucije (1920×720 piksela) digitalni mjerači zamjenjuju uobičajeni mjerač brzine i brojač pređenih kilometara sa jedinstvenim ekranom koji prikazuje izoštreni digitalni brojčanik s podacima o vozilu i motoru.

Multifunkcijski ekran među mjeračima prikazuje navigacijska uputstva ‘turn-by-turn’, informacije audio sistema, detaljnije putne podatke, dijagnostička upozorenja, kao i ‘pop-up’ obavještenja povezana s različitim aktivnim tehnologijama i sistemima asistencije.

Kategorije: Noviteti