Volkswagen T-Cross – Predstavljen najmanji Volkswagenov crossover

Volkswagen T-Cross – Predstavljen najmanji Volkswagenov crossover

Volkswagen je u Amsterdamu na posebnom događaju predstavio novi crossover model pod imenom T-Cross. Novi T-Cross predstavlja ulazni model u bogatu Volkswagen ponudu crossover/SUV.

Novi T-Crossa već ranije je najavljen, a u javnosti su bile dostupne i fotografije kamufliranih prototipova. Novi T-Cross dizajnerski je vrlo blizak većem T-Roc modelu, ali i sa T-Cross Brezze konceptu koji je predstavljen 2016. godine na sajmu automobila u Ženevi.

Novi crossover ima dužinu od 4.107 mm, širinu od 1781 mm i visinu 1.558 mm, dok dužina međuosovinskog razmaka 2.566 mm. Automobil je postavljen na MQB A0 platformu na koju je postavljen ni novi Polo.

Iz Volkswagena navode da T-Cross pruža dovoljno prostora za četiri putnika, ali dovoljno prostota u prtljažniku čija zapremina varira od 385 do 455 litara, ovisno od pozicije zadnje klupe koja se može pomjerati. Preklapanjem naslona zadnje klupe oslobađa se 1.281 litra zapremine prtljažnog prostira.

Volkswagen T-Cross ima modernu unutrašnjost pa će kroz dodatnu opremu biti dostupna i potpuno digitalna instrument tabla, a tu je već dobro znani infotainment sistem sa 6,5-inčnim ili opcionim 8,0-inčnim ekranom. Kao opcija dostupno je i bežično punjenje pametnih telefona.

Volkswagen je osigurao i za mali T-Cross brojne tehnološke novitete koji su dostupni u većim modelima. Na popisu će se naći veliki broj pomoćnih asistenata za vozača kao što su održavanje vozila u kolovoznoj traci, sistema za upozorenje na vozilo u mrtvom uglu i upozorenje na mogućnost frontalnog sudara, itd.

Za pokretanje njemačkog noviteta bit će zadužen 1,0 litarski TSI trocilindrični benzinci sa 95 KS i 115 KS, dok će snažniju izvedbu pokretati 1,5 litarski TSI četverocilindraš sa 150 KS. dizelsku ponudu činit će poznati 1,6 litarski TDI motor sa 95 KS. Kasnije se očekuje i proširenje ponude motora. U ponudi mjenjača bit će ručni sa 5 i 6 stepeni prijenosa, ali i automatski DSG mjenjač.

Početak prodaje na njemačkom tržištu očekuje se u aprilu 2019. godine po cijeni od oko 18.000 eura.

Kategorije: Noviteti