Volkswagen up! GTI zvanično stiže 2018. godine

Volkswagen up! GTI zvanično stiže 2018. godine

Krug se zatvara 41 godinu nakon debija prvog Golfa GTI. Kao svjetsku premijeru na ovogodišnjem GTI susretu na jezeru Wörthersee (od 24. do 27. maja) Volkswagen će predstaviti kompaktno sportsko vozilo u izdanju originalnog GTI modela: up! GTI.

Koncept i snaga up!-a od 85 kW / 115 KS orijentiraju se prema Golfu GTI I snage 81 kW / 110 KS predstavljenom 1976. godine. Ta studija nadomak serijskoj proizvodnji ide u čast ovoj ikoni, sa dopadljivim dimenzijama, malom težinom, snažnim motorom, sportskim voznim postrojem i tipičnim simbolima GTI modela (između ostalog crvena traka u rešetci hladnjaka i presvlake sjedala sa kariranim uzorkom “Clark”).

Ovaj sportski automobil donosi novu dimenziju zabave tokom vožnje u klasu malih vozila. No tipično za GTI i dalje ostaje sportski ovjes. Ona sa jedne strane osigurava agilnost koja podsjeća na karting vožnju, a sa druge strane pruža visok stepen udobnosti. Serijska verzija modela up! GTI na tržište dolazi početkom 2018. godine.

Sa modelom up! GTI Volkswagen povezuje četiri desetljeća: Kada je u 70-im godinama prvi puta krenuo na svoj put, GTI model približio je vozačima brze piste ovoga svijeta – prvenstveno pretjecajnu traku njemačkih autocesta.

U svijet u kojemu su dotad tempo zadavale velike limuzine i skupa sportska vozila, taj je kompaktni Volkswagen unio pomutnju. GTI se na prvi pogled mogao prepoznati po svojoj crvenoj traci u rešetci hladnjaka, po crnoj dvostrukoj traci iznad bočnih pragova te po crnom okviru na poklopcu prtljažnika u stražnjem dijelu vozila.

Njegovih 110 konjskih snaga susrelo se sa masom praznog vozila od 810 kg, što je rezultiralo ubrzanjem do 100 km/h od 9,0 sekundi i najvećom brzinom od 182 km/h. Boje u trenutku plasiranja vozila na tržište bile su “Mars crvena” i “Diamant srebrna”. Kasnije su se također etablirale bijela i crna kao vanjske boje GTI modela.

Novi up! GTI, koji je izvana i iznutra slične veličine kao i originalni GTI, nadovezuje se na tu čistu doktrinu o laganom i jednostavnom sportskom vozilu u kompaktnom izdanju. Model je pogonjen turbomotorom (TSI) sa snažnim okretnim momentom od 230 Nm. Referentne vrijednosti i vozna svojstva jednaki su onima u Golfu GTI I teleportiranom u novo doba.

Masa: 997 kg (znatno više čelika visoke čvrstoće i dodatni zračni jastuci). Najveća brzina: 197 km/h. Ubrzanje od 0 do 100 km/h: 8,8 sekundi. Vanjske boje: opet klasične i tipične za GTI – uni boje “Tornado crvena”, “Pure bijela” te metalik boje “Dark srebrna”, “Pearl crna” i  nova nijansa za GTI – “Costa Azul” (plava).

Najsnažniji up! može se prepoznati po simbolima tipičnim za GTI. To su npr. crvena poprečna traka u rešetci hladnjaka sa uzorkom saćaste strukture na prednjoj strani vozila. Iznad nje integrisan je logotip GTI. Na bočnoj strani vozila to su crne dvostruke poprečne trake iznad širokih bočnih pragova s kojima up! reproducira originalni GTI. Poklopci vanjskih zrcala lakirani su u crnoj boji visokog sjaja.

Novi dizajn imaju i 17” točkovii od lakog metala. Oni vrlo dobro pristaju uz kućišta točkova jer up! GTI ima sportski ovjes spušten za 15 mm. Karakteristike GTI modela prisutne su i u stražnjem dijelu vozila: Tu je između ostalog i crvena traka te veći krovni spojler koji osigurava veći pritisni tlak na stražnjoj osovini pa tako i optimizirana vozna svojstva.

Tipična obilježja GTI modela u unutrašnjosti su sportsko kožno kolo upravljača, vrh ručice mjenjača u GTI stilu i legendarni uzorak sjedala “Clark”. I ovaj će GTI izgledati poput svojih prethodnika, a i vožnja u njemu pobudit će onaj stari osjećaj. Novi original.

Kategorije: Noviteti