Audi A1 Cabrio

Audi A1 Cabrio

Audi nastavlja sa razvojom svog najmanjeg modela A1. Da Audi ima najozbiljnije namjere sa ovim modelom dokazuje i činjenica da je u vrlo kratkom vremenskom roku predstavio SportBack verziju, a sad priprema i Cabrio. Cabrio model na tržište sa jakom konkurencijom dolazi najvjerovatnije sljedećeg ljeta.

Kako bi Audijev budući atraktivni model bio cjenovno konkurentan, u Audiu su odlučili da krov bude od platna te tako smanje troškove proizvodnje. Prvobitna zamisao bila je da bude tvrdi preklopivi krov, ali se odustalo od toga jer bi automobil bio preskup.

Po špekulacijama Audi A1 imat će sličan krvo kao Fiat 500, gdje bi doslovno krvo bio od platna, a ram bi ostao kao kod klasičnog. Gledajući auto sa strana A1 dizajnerski nebi trebao da se puno razlikuje od klasičnog modela, a ovakvim riješenjem sigurnost bi ostala na visokom nivio. Ovakvo rješenje krova ima još jednu pozitivnu stvar, a to je da prtljažnik automobila neće pretrpiti velike promjene kao što bi bio slučaj sa tvrdim preklopivim krovom. Mehanizam i konstrukcija platnenog krova puno je manja i jednostavnija od one od tvrdog krova.

Kategorije: Noviteti