SEAT predstavio osvježenu Ibizu i Aronu

Seat Arona i Ibiza 2021 SEAT predstavio osvježenu Ibizu i Aronu

SEAT osvježio svoja dva mala kompaktna modela, malu gradsku Ibizu i Aronu mali crossover.

Oba modela prošla su temeljitu modernizaciju koja donosi osvježeni dizajn, novu tehnologiju i uređaje. Ibiza je dobila i novi paket opreme Xperience, što je možda i najznačajnija promjena.

Nova SEAT Arona

Dizajnerske promjene na Aroni sada više ističu njen crossoverski karakter. Arona je dobila i nova LED svjetla i moderniji upravljač presvučen u Nappa kožu. Tu je i redizajniran Seat logo od hroma u dva tona, a španski brend nazad je “potpisao” svoje automobile pločicama ko što to rade i drugi brendovi unutar Volkswagen grupacije.

Seat Arona 2021

Izgled prednje maske ovisi o paketu opreme, ali LED svjetla bit će standard kod nove Arone. SEAT je prebacio svjetla za maglo na Xperience paket opreme i redizajnirao krovni spojler te zadnji difuzor. Arona je dobila i nove standardne boje pa je sada dostupna u Sapphire Blue, Camouflage Green i Asphalt Blue nijansama. Automobil će biti ponuđen sa 17 i 18 inčnim aluminijskim felgama.

Nadogradnja tehnologije

Osvježena Arona sada podržava Seat Connect, koji vlasnicima omogućava pristup raznim uslugama poput podataka o saobraćaju u stvarnom vremenu. Sistem se može spojiti s pametnim telefonom, preko kojeg onda vlasnik može upravljati određenim segmentima automobila.

Seat Arona 2021

Infotainment sistem dostupni su u veličinama od 8,25 inča, 9,2 inča i 10,25 inča, a njihova veličina ovisi o paketu opreme. Sigurnost je na još većem nivou zahvaljujući novim sigurnosnim sistemima, pa tako Arona ima sistem nadzora okoline automobila i upozorava vozača o mrtvom uglu. Na sigurnosnih sistema tu je i sistem za prepoznavanje saobraćajnih znakove i pomoć pri parkiranju.

Tu je nije kraj jer je Seat preuzeo od Volkswagena “Travel Assist” sistem s autonomnim karakteristikama poput preuzimanja kontrole nad upravljanjem, gasom i kočnicama na cesti.

Seat Arona 2021

Paleta motora

Aronu će pokretati 1,0-litreni ili 1,5-litreni turbo benzinci koji dolaze sa snagom od 90 KS i 160 Nm okretnog momenta, 110 KS i 200 Nm ili 150 KS i 250 Nm okretnog momenta.

U ponudi nema više dizel motora, a kao zamjena za dizela nudi se 1.0 litreni TGI motor sa 90 KS koji za pogonsko gorivo koristi gas. Ovaj model ima manju potrošnju do 50 posto od uobičajenog benzinskog motora.

Seat Arona 2021

Nova SEAT Ibiza

Promjene na Ibiza modelu poprilično su suptilne, ali se odmah primjećuju nova LED svjetla. Svi paketi opreme nove Ibize standardno dolazi s LED svjetlima, a modeli SE i SE Technology dobivaju Eco LED svjetiljke. Najekskluzivniji FR modeli dolaze s kompletnom LED tehnologijom osvjetljenja.

Ibiza je dobila i novu Seat značku na masci hladnjaka, a nazad, na poklopcu prtljažnika kao na Aroni piše IBIZA. Karoserija osvježene Ibize ponuđena je u dvije nove boje – Sapphire Blue i Asphalt Blue.

Seat Ibiza 2021

Najznačajnije promjene napravljene su u putničkoj kabini. Centralni ekran infotainment sistema na sa prethodne generacije zamijenjen je s dva ekrana, veličine 8,25 inča u početnim modelima, 9,2 inča u SE Technology modelima te 10,25 inča u FR-u.

Novi infotainment sistem uključuje Wireless CarPlay i žičani Android Auto, a tu je i “SEAT Connecta” usluga i prepoznavanja glasa. Ugrađeni SIM modul omogućava konstantnu povezanost automobila sa vanjskim svijetom, pa tako Ibiza ima funkcije kontaktiranje hitnih služba u slučaju nesreće i korištenje podataka u stvarnom vremenu.

Seat Ibiza 2021

Sigurnosna oprema uključuje iste sisteme kao što su ko Arona modela, tako da je i nova Ibiza na višem sigurnosnom nivou.

Ponuda motora bez dizelaša

Kao i model Arona, tako i nova Ibiza koristi samo benzinske motore. U ponudi je jedan atmosferski 1.0-litreni trocilindraš sa 80 KS, a narednu stepenicu čini 1,0-litreni turbo benzinac sa 95 KS. Oba motora uparena su sa ručnim petostepenim mjenjačem.

Seat Ibiza 2021

Najmoćniji Ibizin 1,0-litreni motor proizvodi 110 KS i 200 Nm okretnog momenta, a uparen je sa ručnim pestostepenim mjenjačem ili automatskim sa DSG-om sa sedam stepeni prijenosa.

Unaprijeđeni kvalitet

Oba modela dobila su unaprijeđeni kvalitet materijala, pa je tako centralna ploča napravljena od mekšeg materijala. Estetika je na višem nivou gdje su otvori zraka osvijetljeni LED svjetlima.

Seat Ibiza 2021

Multifunkcijski upravljač ima moderniji dizajna i presvučen je u Nappa kožu. SE modeli osvijetljeni su u boji meda, dok FR i Xcellence koriste crvenu boju kako bi istaknuli sportski temperament.

Proizvodnja nove Arone i Ibize Ibize počinje u posljednjoj trećini ove godine.

Kategorije: Noviteti