Nova Škoda Karoq mijenja vremešni Yeti model

Nova Škoda Karoq mijenja vremešni Yeti model

Škoda je zvanično potvrdila da model Yeti odlazi u istoriju i da će ga zamjeniti s novim modelom Karoq. Naziv Karoq je kombinacija riječi domorodaca sa Aljaske, i to “Kaa’raq” što znači auto i “Ruq” što znači strijela.

Već su objavljene fotografije zamaskiranog modela, na kojima se gotovo sve vidi, tako da je već poznat izgled novog modela. Njegova promocija za novinare održat će se na posebnom događaju 18. maja u Stokholmu, dok će široj javnosti biti predstavljen na na sajmu automobila u Frankfurtu koji će se održati u septembru ove godine.

Škoda Karoq preuzeo je dizajnerska rješenja većeg Kodiaqa, a postavljen je na Volkswagenovu MQB platformu. Novi Karoq ima dužinu od 4382 mm, širinu 1841 mm, visinu 1605 mm, i međuosovinsko rastojanje ode 2638 mm. Zapremina prtljažnika u osnovi nudi 521 a preklapanjem zadnje klupe povećava se na 1630 litara.

Za pokretanje koristi dva benzinska i tri dizel motora sa rasponom snage od 115 KS do 190 KS. U paleti benzinskih motora našao se i potpuno novi 1.5 litreni TSI benzinac koji ima mogućnost deaktivacije cilindara te raspolaže sa 150 KS. U početku najsnažnija izvedba novog SUV-a bit će pokretana 2.0 litrenim TDI motorom sa 190 KS.

Motori su upareni sa ručnim šestostepeni i sedmostepenim automatskim DSG mjenjačima, a opciono je ponuđen za neke verzije i pogon na sva četiri točka. Na listi dodatne opreme naći će se i potpuno digitalna instrument tabla, Full LED prednja svjetla, električno otvaranje prtljažnika, LED ambijentalno osvjetljenje u 10 boja, itd.

Početna cijena novog modela još nije objavljena.

Kategorije: Noviteti