Nova BMW Serija 5 bit će predstavljena u oktobru 2016.

BMW 5 - 2015 cocnept

Nova BMW Serija 5 bit će predstavljena u oktobru 2016.

Aktuelna generacija BMW Serije 5 (F10) na tržište je stigla 2010. godine, a uskoro bi je trebao zamjeniti potpuo novi model. Svjetska premijera nove generacije BMW Serije 5 bit će održana na sajmu automobila u Parizu koji će se održati u oktobru 2016. godine, a u prodajnim salonima može se očekivati krajem sljedeće godine ili početkom 2017. godine.

Nova BMW Serija 5 očekuje se u tri karoserijske izvedbe, sedana karavan i liftback. Sedan verzija premijeru će imati na sajmu automobila u Parizu, dok će BWM 5 Touring (karavan) biti predstavljen na sajmu automobila u Ženevi 2017. godine koji se tradicijonalno održava početkom marta.

Nova BMW Serija 5 bit će postavljena na varijabilnu CLAR platformu koja je u nešto drugačijoj formi predstavljena u novoj Seriji 7. Sa ciljem smanjenja mase platforma kombinuje materijale kao što su čelik visoke čvrstoće, aluminijum, karbonska vlakna i magnezijum. Nova Serija 5 bit će za oko 100 kilograma lakša od aktuelne generacije, a očekivana masa za model 520d iznosi 1.670 kg. S novom generacijom Serije 5 dolazi i mogućnost doplate za prednja laserska svjetla, dok će zadnja svjetlnosa grupa biti napravljena u OLED tehnologiji.

Za pokretanje nove Serije 5 koristit će se 4-cilindarski, 6-cilindarski i 8-cilindarski motori, a koji će se moći upariti sa šestostepenim ručnim ili sa novi 9-stepenim automatskim mjenjačem. U novoj “petici” trebao bi se naći dizelski motor sa četiri turbo punjača koji će zamjeniti aktuelni tri-turbo motor koji pokreće model M550d. Svakako, a tu će biti plug-in hibridna verzija koju će pokretati 2-litreni benzinski motor u kombinaciji sa elektromotorom kojeg pokreću litijum-jonske baterije.

Kategorije: Noviteti