Novi Continental GT V8

Novi Bentley Continental GT V8

Bentley Continental GT V8 javnosti bit će predstavljen na salon automobila u Detroitu, sljedećeg mjeseca, a nakon američkog kontinenta dolazi u Evropu na salon automobila u Ženevi. V8 motor zapremine 4.0-litre koji razvija 500 ks pokretat će kupe i GTC Continentala. Bentleyevi inžinjeri tvrde da će ovaj motor donijeti uštedu goriva čak  40% u odnosu na motor koji se do sad koristio. Ovakvom napretku u pogledu smanjenja potrošnje može se zahvaliti saradnji između Bentleya i Audija.

Novi Bentleyev motor gasi četiri cilindra kada nema potrebu za punom snagom, a sistem stop/start doprinosi još većoj uštedi goriva. Bentley nije samo radio na motoru kako bi smanjio potrošnju. Tu je i novi osam-stepeni automatski mjenjač koji snagu prenosi na sve točkove. Tačne informacije o potrošnji nema i vjerujemo da će je teško ikada i biti, no očekujemo da umjerena potrošnja na otovrenoj cesti nebi trebala preći od 9.5 do 10.5 l na 100/km.

Ako zaboravimo na štednju goriva, onda sprint do prvih sto kilometara na sat novi Continental GT V8 hvata za manje od pet sekundi, dok je maksimalna brzina koju može postići 290 km/h. Poseban detalj Bentley je istakao na ispušnim cijevima koje su u obliku broja osam. Uz novi ispuh tu su i prednja maska presvučena crnim lakom te hromirani elementi koji je obrubljuju. Continental GT/GTC V8 dobio je i nove 20-colne felge, ali postoji mogućnost porudžbe crnih 21-colnih felgi.

Novi Continental GT V8 farbat će se u sedam različitih kombinacija laka, a kupci će moći odabrati i četiri različita tona poklopca motora. Unutrašnjost automobila dobila je također nove materijale i šest kombinacija boja.

Kategorije: Noviteti