Stigao novi Range Rover

Stigao novi Range Rover

Stigla je četvrta generacija Range Rovera. Nakon što je javnost imala priliku vidjeti niz šiijunskih fotograija, novi SUV ugledao je svjetlo dana. Dizajnerska razlika u odnosu na prethodnu generaciju je očita, ali pored toga postoje i tehničke razlike koje su mnogo bitnije.

Tako je novi Range Rover narastao u dužinu, “smršao” zahvaljujući upotrebi aluminijuma čak za 420 kg, dobio dorađene motore koji sada manje zagađuju okolinu itd. Kada su dimenzije u pitanju, njegov međuosovinski razmak sada iznosi 2.861 mm što je rast za 118 milimetara u odnosu na prethodnu generaciju. Range Rover dobio je na prostranosti koja će se najviše osjetitit na stražnjoj klupi. Za one koji preferiraju komfor bit će dostupna i verzija samo sa četiri sjedišta.

Kada je riječ o unutrašnjosti automobila tu trenutno nema puno informacija jer je Land Rover objavio samo jednu fotografiju. Ono što se može vidjeti iz te fotografije jest kako je dizajn kabine sličan kao kod modela Evoque. Novi Range Rover dobio novi upravljač koji je nešto jednostavniji bez obilja tipki, novu instrument i centralnu ploču, te  novi centralni stup. Unutrašnjost novog Range Rovera sada je izrađena od još kvalitetnijih materijala, a poboljšana je i kvaliteta izrade.

Za pokretanje evropskog Range Rovera za početak će biti ponuđena tri motora, dorađeni benzinac V8 kompresor, te dva dizela, 3.3-litreni TDV6 i 4.4-litreni TDV8. Svi motori snagu će prenositi preko osam-stepenog ZF automatskog mjenjača, a karakteristično za ovaj mjenjač jeste da se brzine biraju pomoću okretnog segmenta smještenog na središnjem tunelu.

Novi Range Rover dobio je i novi “Terrain Response” sisitem koji analizira uslove vožnje te sam bira najbolji mod za vožnju, a tu je i dotjerani zračni ovjes koji donosi znatno bolju upravljivost. Svjetsku premijeru imat će na predstojećem sajmu automobila u Parizu, a prodaja za Evropu odmah nakon predstavljanja. Ostatak svijetskog tržišta na njega čekati do početka sljedeće godine.

Kategorije: Noviteti