Novi Audi SQ8 sa 435 KS – Uvertira za monstruozni RSQ8!

Novi Audi SQ8 sa 435 KS – Uvertira za monstruozni RSQ8!

Audi je predstavio još jedan model sa oznakom S koji pokreće dizel motor!

Audi je nedavno predstavio modele S5 i S6 za evropsko tržište koje pokreću dizel motor, a sada im se pridružio i SQ8! Ovaj moćni SUV dobio je snažan twin-turbo V8 dizel motor koji mu daje vrhunske performanse kakve zaslužuje.

Neki od ljubitelja S modela nisu oduševljeni što ove sportske modele pokreću dizel motori, ali za tako što nema razloga jer ovi modeli raspolažu sa vrhunskim performansama. Oni koji ipak žele rasne sportiste bit će u potpunosti zadovoljni kada stignu RS modeli.

Kada je riječ o SQ8 modelu on raspolaže sa 435 KS i 900 Nm okretnog momenta. To je dovoljno da SQ8 ubrza od 0 do 100 km/h za 4,8 sekundi i postigne maksimalnu brzinu od 250 km/h koja je elektronski ograničena. I ovaj model koristi blagu hibridnu tehnologiju kao mnogi drugi novi modeli njemačkog proizvođača.

Osim snažnog motora SQ8 dobio je i nove prepoznatljive elemente dizajna poput nove maske, aerodinamičkih dodataka i veće točkove. Na zadnjem dijelu automobila nalaze se četiri ispušne cijevi i difuzor.

Automobil je postavljen na 22 inčne točkove ispod kojih se kriju snažne kočione čeljusti koje stišću karbon-keramičke diskove. U unutrašnjosti su također ubačeni novi elementi poput prepoznatljivih sportskih sjedišta te SQ8 oznaka.

Cijena ovog modela bit će oko 90.000 eura na njemačkom tržištu. Oni koji žele potrošiti više novca za još više snage i ekskluzivnosti, moraju sačekati dok Audi predstavi RSQ8 koji će ispod poklopca skrivati kombinaciju benzinca i elektro motora ukupne snage 670 KS! Ovaj model trenutno je u fazi testiranja tako da se njegova premijera može očekivati već naredne godine.

Kategorije: Noviteti