Novi Nissan Pathfinder

Novi Nissan Pathfinder

Prije nekoliko dana Nissan je objavio nekoliko fotografija dovršenog Pathfindera, da bi nekoliko dana poslije potpuno otkrio novi Pathfinder. Nissanov SUV proizvodi se već 27. godina, a ovo je četvrta generacija.

Novi Pathfinder napravljen je na novoj platformi koja mu donosi veću čvrstoću, ali i više prostora u putničkoj kabini. Zahvaljujući novoj platformi smanjena je i masa vozila pa je novi Pathfinder od prethodnika lakši za 227 kg, pa tako masa vozila iznosi 1.882 kg. Smanjenje mase vozila omogućilo da se u novi Pathfider ugrađuju motori manje zapremine, kakvi se nalaze u modelu Murano.

Tako je sada u ponudi3.5-litreni V6 motor, koji Pathfinderu osigurava 260 KS i 325 Nm okretnog momenta, a snaga se prenosi na prednju osovinu prenose putem novog CVT mjenjača. Stari 5.6-litreni V8 bio je sposoban povući gotovo 3.2 tone, dok je ta brojka sada sa novim slabijim motorom spala na nešto više od 2.200 kg.

Unutrašnjost novog Pathfindera sada je izrađena od kvalitetnijih materijala, a proširena je i ponuda opreme. Neki od dodataka npr. su Bose zvučni sistem sa 13 zvučnika, tro-zonski multimedijalni sistem i panoramski krov. U kabinu se može smjestiti sedam putnika, a zahvaljujući fleksibilnom rasporedu sjedišta to će biti znatno je lakše.

Novi Pathfinder u Nissanovim salonima očekuje se krajem tekuće godine, a do tada bit će formirana i cijena.

Kategorije: Noviteti