Nova Škoda SuperB bit će predstavljena na Ženevskom sajmu automobila 2015.

Skoda Superb Combi 2015

Nova Škoda SuperB bit će predstavljena na Ženevskom sajmu automobila 2015.

Nova Škoda SuperB, najvjerovatnije, bit će predstavljena na sajmu automobila u Ženevi 2015. godine. To će biti četvrta generacija SuperB modela, a bit će bazirana na istoj platformi kao i novi Volkswagen Passat B8. To znači da će SuperB biti drugi Škodin model koji će biti postavljen na MQB platformu.

Iza novog SuperB modela stoji tim koji vodi glavni dizajner Jozef Kaban, a inspiraciju za ovaj model pronašao je u VisionC konceptu. Novi SuperB u početku nudit će se samo u liftback i karavan formi.

Kada je riječ o pogonskim agregatima, novi SuperB preuzet će paletu motora od novog Volkswagen Passata. Tako će se tako u ponudi naći novi snažni 2.0-litreni TDI dizelski motor sa 190 KS i 2.0-litreni TSI benzinski motor sa 280 KS. Novi snažni 2.0-litreni benzinac bit će zamjena za 3.6-litreni V6 benzinac kojeg je karakterisala velika potrošnja. Također, 2.0-litreni TSI sa 280 KS bit će ponuđen sa opcionim pogonom na sva četiri točka.

U okviru novog modela bit će ponuđen i 1.8-litreni TSI benzinski motor sa 180 KS, a prema glasinama novi SuperB mogao bi biti ponuđen i u plug-in hibridnoj izvedbi. U toj izvedbi novi SuperB pokretao bi 1.4-litreni TSI motor koji bi bio uparen sa električnim motorom, pa bi u kombinovanu režimu ovaj model raspolagao sa oko 211 KS.

Prodaja četvrte generacije SuperB modela mogla bi početi u drugoj polovini 2015. godine.

Kategorije: Noviteti