Volkswagen predstavio Up! sa 5 vrata

Volkswagen predstavio Up! sa 5 vrata

Nije prošlo ni punih pola godine od kako je predstavljen bazni Volkswagen UP! sa troj vrata, a Volkswagen službeno je predstavio fotografije verzije sa 5 vrata. Obzirom da Up! dijeli platformu sa još dva automobila Škodom Citigo i Seat MII, očekivat je da će i oni predstaviti svoje modele sa 5 vrata u skorijem vremenu.

Volkswagen Up! svoju premijer imao je u Frankfurtu 2011., ali već tad je imao svoju cross izvedbu pa se iz toga moglo naslutiti da bi mogao izaću u izvedbi sa 5 vrata. Dolasko petovratne izvedbe automobil je zadržao svoju prepoznatljivost, a dimenzije su ostale iste. Čini se kako je ovo pravi potez iz Volkswagena, jer sada mali Up! čini se puno praktičnijim i jednostavnijim za svakodnevno korištenje u gradski gužvama.

Motorna paleta ostala je ista koju čine 1.0-litreni trocilindraš sa 60 i 75 KS, a odlikuje ga vrlo mala potrošnja goriva sa svega 4,3 litra na pređenih 100 kilometara. Mali Up! opremljen je i sistemom koji predviđa mogući sudar i po potrebi može sam zakočiti ukoliko se za to ukaže potreba. Uz City Emergency Braking kako se zove ovaj sigurnosni sistem, Up ima i prenosivi multimedijski sisitem PID koji donosi Bluetooth i navigaciju.

Petovrati Up! službenu premijeru najvjerovatnije će imati na ženevskom salonu automobila početkom marta, ali Volkswagen je odlučio da narudžbe za peterovratni Up! počne primati već početkom sljedećeg mjeseca. Prvi primjerci petovratnog Up-a na tržište stižu u maju ove godine. Cijena je blago korigovana pa tako će petovratni Up! koštati oko 500 eura više nego bazni sa 3 vrata.

Kategorije: Noviteti