Predstavljen novi PEUGEOT 508 SW – Radikalan karavan!

Predstavljen novi PEUGEOT 508 SW – Radikalan karavan!

Samo nekoliko mjeseci nakon predstavljanja radikalne limuzine, PEUGEOT predstavlja karavansku inačicu novog PEUGEOT 508. Korjenita promjena. Novi PEUGEOT 508 SW ruši dizajnerske kodove na iznimno konkurentnom tržištu karavana D-segmenta, a nadahnuće je pronašao u svijetu tzv. shooting break automobila.

Novi PEUGEOT 508 SW krasi oštar dizajn niske i dinamične siluete. Stvara savršenu ravnotežu između sportske elegancije i praktičnosti, pružajući zavidnu količinu prostora za putnike te velik prtljažnik kojem se lako pristupa. Unutrašnjost se odlikuje najnovijom generacijom PEUGEOT i-Cockpita®, a malim krugom okretanja snalazi se u najrazličitijim okruženjima – od gradskih ulica do autoceste.

Prepoznatljiva odlika DNK-a Marke, izvrstan pogonski sklop, spaja vrhunske vozne osobine i savršenu kontrolu naginjanja karoserije. Automobil osmišljen da pruži vrhunske performanse, sigurnost i udobnost obećava užitak u intenzivnom doživljaju vožnje.

Segment u kojem dominiraju karavani

D-segment u Europi predstavlja tržište od 1.400.000 vozila. U posljednjih deset godina, karavani čine većinu tog segmenta unatoč stalnom dolasku novih vozila i linija automobila, ponajprije SUV-ova. U Europi je svako treće vozilo prodano u D-segmentu karavan.

Taj segment uključuje tradicionalne velike karavane, od čega većinu čine mainstream proizvođači i premium ponuda koja spaja praktičnost karavana s dinamičnim dizajnom. PEUGEOT ima jasan i nedvosmislen cilj: stvoriti predmet želja i srušiti dizajnerske kodove mišićavim automobilom modernog izgleda kakve su dosad nudili samo premium proizvođači.

Dizajn koji oduzima dah

Marka je oduvijek dizajnirala karavane na temelju limuzina, kao što je PEUGEOT 504, stvoren prije pedeset godina. Tako i novi PEUGEOT 508 SW krase svi upečatljivi elementi dizajna radikalne limuzine. Nove proporcije daju mu iznimno dinamičan oblik.

Zahvaljujući funkcionalnim krovnim nosačima koji izgledom odgovaraju dizajnu automobila, karavan je gotovo jednako nizak kao i limuzina; samo 1,42 m. To je gotovo 6 cm manje od prethodne generacije, što donosi optimalne aerodinamičke karakteristike, a pritom osigurava dovoljno prostora za glave putnika na stražnjim sjedalima kako bi se ispunili standardi u segmentu.

Dug je 4,78 m (samo 3 cm duži od limuzine i 5 cm kraći od prethodne generacije); novi PEUGEOT 508 SW krase uglađene, tekuće linije kojima završni pečat daje elegantna, niska linija krova.

Vrata bez okvira, jedinstvena odlika karavana među mainstream proizvođačima automobila, usavršavaju linije karoserije i omogućuju nižu ostakljenu površinu. Svi su zazori smanjeni zahvaljujući prvorazrednoj stručnosti, točkovi savršeno ispunjavaju otvore za točkove, a krovna je antena uklonjena (sada je napravljena tehnikom sitotiska). Linije karoserije istovremeno su snažne i podsjećaju na automobile luskuznog segmenta.

Prednji kraj jednako je upečatljiv kao i prednji kraj limuzine. Zahvaljujući Full LED prednjim svjetlima i vertikalnom svjetlosnom potpisu sjajnih LED dnevnih svjetala, novi PEUGEOT 508 SW odlikuje se jedinstvenim, ekskluzivnim identitetom koji upotpunjuju poznati lav smješten u sredini prednje maske i logotip 508 na poklopcu motora.

Stražnji kraj ostavlja dojam snage i suvremenosti, zahvaljujući sjajnoj crnoj vodoravnoj traci koju s obje strane omeđuju trodimenzionalna Full LED stražnja svjetla preuzeta iz limuzine, danju i noću osvijetljena prilagodljivim intenzitetom, što obojene kandže čini stalno vidljivima gledano s boka ili straga. Kromirana dvostruka ispušna cijev vizualno spušta vozilo i dodatno ističe sportski dizajn.

Prtljažniku se pristupa putem praktičnih petih vrata (koja mogu biti motorizirana i mogu se otvarati slobodnih ruku). Prag prtljažnika nizak je i širok (6 cm niži od limuzine, samo 63,5 cm udaljen od tla, 2,4 cm širi). Pokrov prtljažnika koji se lako postavlja i uklanja pruža izravan pregled cijelog prtljažnika kapaciteta 530 litara (sa zatvorenim pokrovom). Dizajniran je da bude jednostavnog oblika i potpuno iskoristiv. Obujam prtljažnika s dvostrukom podnicom vrlo je sličan onome prethodne generacije (560 litara).

Osim što je praktičan, pristup prtljažniku dodatno je olakšan pragom od nehrđajućeg čelika koji olakšava utovar. Inačica GT opremljena je aluminijskim krovnim nosačima i praktičnom mrežicom za organizaciju prtljažnika.

Modularnost je iznimno važna za karavane pa je novi PEUGEOT 508 SW opremljen stražnjom klupom djeljivom u omjeru 2/3:1/3 s funkcijom Magic Flat. Taj sistem omogućuje trenutačno preklapanje bočnih sjedala s pomoću dva gumba smještena s obje strane prtljažnika. Time se stvara potpuno ravna podnica koja oslobađa 1780 litara utovarnog prostora.

Kategorije: Automobili, Noviteti