Novi T-Cross – Kompaktni Volkswagenov SUV uvest će se na tržište početkom 2019. godine

Novi T-Cross – Kompaktni Volkswagenov SUV uvest će se na tržište početkom 2019. godine

On je Volkswagenov najmanji SUV, a svejedno ima sve što mu treba da postane velikim igračem: novi T-Cross.

Iako je i dalje obavijen velom tajne, na njegovu razvoju za serijsku proizvodnju radi se punom parom. Svjetska premijera održat će se ove jeseni, a uvođenje na tržište uslijedit će početkom 2019. godine. Do tada će marka Volkswagen otkrivati sve više detalja o malom, no svejedno velikom SUV-u. Zahvaljujući kompaktnim dimenzijama i inteligentnom dizajnu ovaj je model kao stvoren za gradsku vožnju i avanture kako unutar urbane džungle tako i izvan nje.

“I am more” – je slogan za predstavljanje T-Crossa. On ujedno odražava filozofiju koja se krije iza ovog SUV-a: nuditi više od drugih, a pri tome ne koštati više. Slogan je podijeljen na četiri karakteristična područja: “Ja sam praktičan” – veća prostranost i varijabilnost; “Ja sam cool” – markantan dizajn i najviši stupanj individualnosti; “Ja sam intuitivan” – digitalni svijet i povezanost; “Ja sam siguran” – jedno od najsigurnijih vozila u svojoj klasi.

Najkompaktniji SUV marke Volkswagen dugačak je 4107 mm i visok 1558 mm. Time je T-Cross veći od Pola s kojim se nalazi u istom segmentu. Jedan segment, podijeljen u dva nezavisna tipa vozila. Tom se podjelom obogaćuju kako ponuda vozila, tako i vrste mobilnosti. T-Cross je savršen primjer toga – praktičan i istovremeno moderan SUV, siguran i jednostavan za vožnju. T-Cross je opremljen točkovima veličine do 18”, a moguće je odabrati jedan od četiri različita motora s turbopunjačem. Benzinski motori (TSI) kombinirani su s benzinskim filtrom za čestice; isporučuju snagu od 70 kW/95 KS, 85 kW/115 KS i 110 kW/150 KS. Izlazna snaga dizelskog motora (TDI) je 70 kW/95 KS.

“Ja sam praktičan.”

Novi SUV nudi iznenađujuću količinu prostora u unutrašnjosti. Modularna poprečna platforma (MQB) ključan je razlog tomu. Ovom se inovativnom platformom prednja osovina pomiče prema naprijed i time produžuje međuosovinski razmak tako da nastaje više prostora u unutrašnjosti. Povećava se i raspoloživi prostor za pohranu, koji je također varijabilan: ovisno o situaciji stražnja se klupa može pomaknuti prema naprijed ili natrag (serijska oprema) – za više prostora za noge ili više prostora u prtljažniku (385 do 455 litara).

Maksimalni kapacitet teretnog prostora T-Crossa najbolji je u segmentu. Preklopni naslon suvozačeva sjedala nudi dodatnu fleksibilnost. Visok položaj sjedenja u T-Crossu tipičan je za SUV: 597 mm sprijeda i 652 mm straga; povišeni pogled iz T-Crossa ostvaren je većim razmakom od tla u kombinaciji sa sistemom sjedišta automobila.

“Ja sam cool.”

Dizajn T-Crossa je prepoznatljiv. Prednji kraj upadljivo je visok i opremljen velikom rešetkom s integriranim karizmatičnim glavnim svjetlima u LED tehnologiji. Poklopac motora također doprinosi naglašenoj visini. Donji dio prednjeg kraja ističe se detaljima kao što su svjetla za maglu s atraktivnim obrubom. Svjetla za dnevnu vožnju integrirana su u modulu svjetla za maglu na verzijama T-Crossa s glavnim svjetlima H7; na modelima s glavnim svjetlima u LED tehnologiji dnevna svjetla za vožnju nalaze se na vrhu kućišta glavnih svjetala.

Karakterna linija koja je na bočnim stranama oštro rezana dijeli područja. Traka reflektora koja se proteže preko stražnjeg dijela s crnim okvirom oblikuje snažan dio ramena straga te naglašava novi element dizajna marke Volkswagen. Dvobojne obloge prednje armature i dvanaest vanjskih boja (u dodatnoj opremi također u dva tona) povezuju svježi stil s iznimno prostranom unutrašnjošću. Glazbu iz medijske knjižnice pametnog telefona ili usluga za streaming moguće je alternativno reproducirati putem sound sistema “Beats”.

“Ja sam intuitivan.”

Prerano je da detaljno ulazimo u sve nove tehničke pojedinosti unutrašnjosti, no jedna je stvar jasna: T-Cross će biti dostupan s digitalnim kokpitom (dodatna oprema) opremljenim najnovijom generacijom infotainment zaslona osjetljivog na dodir od 8” i “Aktivnim prikazom informacija” (instrumenti). Fokus je na intuitivnom upravljanju. Četiri USB ulaza (dva sprijeda, dva straga) i bežično punjenje osiguravaju optimalnu povezivost i dovoljno snage za pametne telefone. Sistem zaključavanja i pokretanja “Keyless Access” (dodatna oprema) pristup TCrossu čini praktičnijim, dok regulacija dugih svjetala “Light Assist” (dodatna oprema) vozaču osigurava podršku pomoću glavnih svjetala kada god je to moguće.

“Ja sam siguran.”

Pozitivan utjecaj modularne poprečne platforme očituje se u svim područjima T-Crossa. Zahvaljujući MQB-u SUV ulazi na tržište kao jedno o najsigurnijih vozila u svojoj klasi. To je zagarantovano izvrsnim svojstvima vozila u pogledu sigurnosti tijekom sudara i posebno velikim nizom sistema pomoći. Standardna oprema u ponudi uključuje sigurnosne karakteristike poput sistema nadzora okoline “Front Assist” i pomoći zadržavanja vozila na voznom traku “Lane Assist”.

Drugi dostupni sistemi pomoći uključuju “Blind Spot Monitor” (upozorava na vozila u mrtvom kutu) s funkcijom “Rear Traffic Alert” (upozorava na vozila koja se približavaju s bočne strane iza T-Crossa), “City Emergency Braking with Pedestrian Monitoring” (sistem za kočenje u nuždi u gradskoj vožnji uz nadzor pješaka) i “Proactive Occupant Protection System” (reaguje netom prije sudara zatvaranjem prozora i panoramskog krova, zatezanjem sigurnosnih pojaseva i stvaranjem pritiska kočenja, između ostalog).

Kategorije: Noviteti