Novi VW Touareg prevalio više od 16.000 km do svoje svjetske premijere

Novi VW Touareg prevalio više od 16.000 km do svoje svjetske premijere

Novi se Touareg iskazao kao pouzdan i udoban saputnik u katkad nepredvidivim cestovnim i vremenskim uslovima.

Ponovno mu je pošlo za rukom: Rainer Zietlow sa svojim se timom ubrojio među počasne goste na svjetskoj premijeri treće generacije Volkswagen Touarega u Pekingu. Pustolov i njegovi suputnici vozili su se kopnom na svjetsku premijeru u maskirnom prototipu novog Volkswagen Touarega. Njegov je tim proveo ukupno 21 dan na turi “Bratislava2Beijing”.

“Novi Touareg i njegovi brojni sistemi pomoći za vozača pokazali su se kao potpuno pouzdani i udobni saputnici tokom ove vožnje na svjetsku premijeru”, rekao je Rainer Zietlow. “Novi SUV marke Volkswagen u potpunosti je i u svakom pogledu prikladan za duge dionice te nas je oduševio u nepredvidivim cestovnim i vremenskim uslovima.”

Zietlow i njegov tim tri su sedmice provjeravali granice izdržljivosti novog Touarega. Projekt vožnje rutom “Bratislava2Beijing” vodio je pionire u Touaregu kroz jedanaest zemalja: Slovačku, Austriju, Češku Republiku, Poljsku, Litvu, Latviju, Estoniju, Rusiju, Kazahstan, Mongoliju i Kinu. Startna tačka bila je Volkswagenova tvornica u Bratislavi, u kojoj se Touareg proizvodi već 16 godina. Gotovo milion vozila izašlo je iz proizvodnog pogona od početka proizvodnje ovog modela 2002. godine.

Zietlow i njegovi saputnici vozili su novi Touareg kroz zimske predjele Evrope i potpuno zaleđene dijelove Azije. Svakodnevne rute, od kojih su pojedine bile duže od 1000 kilometara i tokom kojih je temperatura oscilirala od -23 do +21 Celzijeva stepena, iziskivale su goleme napore od čovjeka i mašine.

Istovremeno su osiguravale nezaboravne trenutke svim članovima tima: jedinstvene krajobraze, sirove cestovne uslove, druženje sa lokalnim stanovništvom te ribolov na ledu. On se također uvijek osjećao kao kod kuće: novi Touareg sa maskirnim prednjim i zadnjim dijelom vozila na putu do svoje svjetske premijere.

Putovanje na svjetsku premijeru u Pekingu vodilo je tim preko snijegom prekrivena Urala, pokraj zaleđena Bajkalskog jezera, kroz kazahstanske pustoši, mongolske planine i stepe te, naposljetku, preko unutrašnje Mongolije sve do Kine.

Za timom je 16500 uzbudljivih kilometara, čime se označava nova prekretnica u istoriji vožnje na duge staze Volkswagen Toaurega. Do sada je Rainer Zietlow vozio Touareg Panameričkom cestom od Ognjene zemlje do Aljaske za jedanaest dana i 17 sati, od Melbournea do Sankt Peterburga (tura “Russtralia”) za 17 dana i jedanaest sati, od Južnoafričke Republike do Norveške (tura “Cape to Cape 2.0”) za devet dana i četiri sata te od Magadana (istočna Rusija) do Lisabona za šest dana i devet sati.

Kategorije: Noviteti