Predstavljen Audi A3

Predstavljen novi Audi A3

Kako je i najavio Audi je na ženevskom auto salonu službeno predstavio treću generaciju popularnog kompakta. Radi se o potpuno novom automobilu i prvijencu MQB platforme, koju će koristiti i Golf sedme generacije.

Vanjske dimenzije nove Audi trojke ostale gotovo identične prethodniku, pa je tako predstavljena trovratna verzija duga 423 cm, široka 177 cm i visoka 142 cm. Međuosovinski razmak povećan za 23 milimetra. Sa novom platformom Audi A3 je smršao za čak 80 kilograma u odnosu na prethodnika, što će pozitivno uticatina dosta segmenata.

Novi A3 trenutno će biti dostupan sa jednim dizelskim i dva benzinska motora. Ulazni model pokreće provjereni 1.4-litreni TFSI motor koji razvija 122 konjske snage i 200 Nm okretnog momenta. Za njim slijedi snažniji 1.8-litreni TFSI sa 180 konjskih snaga i 250 Nm okretnog momenta, a dizelsku ponudu čini samo 2.0-litreni TDI motor sa 150 konjskih snaga i 320 Nm okretnog momenta.

Tokom godine možemo očekivati u ponudi i 1.6-litreni TDI motor, ali vjerovatno i model sa pet vrata. Audi je potvrdio da radi na razvoju modela na plin i e-gas.  Ono što je zanimljivo jeste da je Audi A3 prvi model koji u klasi opcionalno nudi svjetla LED tehnologije. Od noviteta u A3 tu je i sistem povezivanja na internet.

Prodaja novog A3 počinje u proljeće, a cijena osnovnog modela u Njemačkoj iznositi će 21.600 eura.

Kategorije: Noviteti