Peugeot 208

Novi mališan iz Peugeota

Francuski proizvođač automobila Peugeot, koji je svoj aktuelni model 207 dizajnirao na osnovama prethodnika 206 i 205, a kako stvari stoje, isto će važiti i za novi model 208. Novi mališan iz Peugeota djelimično je prikazan i ono što se može na prvi pogled vidjeti jeste da ima neke zajedničke tačke po pitanju dizajna sa starijim bratom 508. ali isto tako vuče više dizajnerskih linija iz studiskih modela SR1 i HR1. Pored promjene dizajna Peugeot bi poučen time moga bi napraviti i neke izmjene u samoj oznaci modela pa bi se na primjer mogao zvati Peugeot 201.

Peugeot 208 trebao bi imati više prostora za putnike ako ga uporedimo sa trenutnim 207 a zahvala za to bi trebala ići povećanom međuosovinskom razmaku.

Kada je riječ o motorima, benzinski motori trebali bi ostati kao plod saradnje sa BMWom, a vrlo je moguće da će Peugeot povesti se sa aktualnim ‘downsizingom’ te bi već zastarjele atmnosferce mogao zamjeniti manjim turbo motorima. Dizelaši bi trebali ostati iz plodne saradnje PSA grupacije (Peugeot-Citroën grupe). Kao mogućnost tu je i uvođenje alternativnih električni ili plinskih pogona. Peugeot je u ozbiljnoj fazi razvoja dizel-hibrid koji bi bio podpomognut električnim motorom. Tu je već dobro poznati Stop / Start sistem, a svi bi trebali zadovoljavati visoke euro norme o ispušnim plinovima pa bi tako svi dizeli trebali biti opremljeni FAP filterima.

Kategorije: Noviteti
Tags: 206, 207, 208, BMW, Peugeot, PSA