Novi Peugeot 208 stigao u BiH

Novi Peugeot 208 stigao u BiH

Nakon svjetske premijere na sajmu automobila u Ženevi 2012. novi Peugeot 208 zvanično je stigao u Bosnu i Hercegovinu. U organizaciji generalnog uvoznika i distributera Peugeot vozila za BiH tržište, firme Vermont iz Sarajeva, upriličena je prezentacija novog modela Peugeot 208.

Prezentacija je upriličena u ugodnoj atmosferi Hotela Pahuljica na Vlašiću, a novinari iz Sarajeva i Banjaluke imali su priliku voziti novi Peugeot 208 do odredišta za prezentaciju. Generalni distributer Peugeota potrudio se da obezbjedi bogatu i atraktivnu paletu automobila za prezentaciju. Tokom prezentacije svi prisutni novinari imali su priliku da u prelijepom ambijentu planine Vlašić isprobaju bogato opremljene automobile sa dizelskim i benzinskim motorima.

Gospodin Denis Mašić, Peugeot marketing manager, prezentirao je novosti koje donosi model 208, kao i prednosti u odnosu na odlazeći model 207. Tom prilikom gospodin Mašić istakao je da Peugeot modelom 208 očekuje da povrati lidersku poziciju kada je u pitanju B segment automobila. Da ovo nije samo želja dokazuje i ozbiljnost Peugeotovih inžinjera prilikom konstruisanja nove 208.

Model 208 odlikuje nova generacija dizajna sa vrlo efikasnom konstrukcijom, a rezultat toga je kompaktno, lagano prostrano i aerodinamično vozilo. Spoljne dimenzije automobila u odnosu na prethodni 207 su smanjene, dok je prostor kabine povećan. Prtljažnik je također povećan za 15 litara zapremine.

Novi 208 olakšan je za 110 kg u odnosu na prethodni 207 sa istim 1.4 litrenim HDi motorom, a u benzinskoj izvedbi novi 208 lakši je i do 173 kg. Poboljšan je i segment aerodinamike, pa koeficijent otpora zraka iznosi Cx=0,29 što je sami vrh u B segmentu. Kada su dimenzije automobila u pitanju poredeći sa prethodnikom 208 je kraći za 7 cm, širina automobila sa rasklopljenim retrovizorima manja je za 2 cm, a visina za 1 cm.

Kada su u pitanju inovacije 208 donosi mnogo toga, prvenstveno na cjelokupnom dizajnu automobila. „Plutajuća“ maska hladnjaka, zadnja svjetla dizajnirana u obilku bumeranga, samo su neki od potpuno novih detalja na ovom automobilu. Interijer automobila je u potpunosti nov, posebno centralna tabla koja se izdvaja svojim nestandardnim dizajnom. Instrument tabla visoko je pozicionirana kako bi vozaču omogućila brz pregled informacija.

Peugeot 208 proizvodi se sa troja i petero vrata, a kupci mogu birati tri paketa opreme, Access, Active i Allure. U ponudi je osam metalik boja i jedna nemetalik boja. Kupcima stoji na raspolaganju šest benzinskih motora u rasponu od 68 KS do 155 KS, te pet dizelskih motora u rasponu od 68 KS do 115 KS. Cijene do registracije kreću se od 19.631,00 KM koliko iznosi ulazni model sa 1.0 litarskim benzinskim motorom sa 68 KS, do modela sa Access paketom opreme koji košta 32.713,00 KM sa 1.6 litarskim e-HDi FAP dizel motorom sa 115 KS.

Za detaljne informacije kontaktirajte lokalnog distributera Peugeot vozila.

Tehničke karakteristike   Cjenovnik

 

Kategorije: Noviteti