PEUGEOT e-EXPERT VODIK – Vodik u serijskoj proizvodnji marke PEUGEOT

PEUGEOT EXPERT Hydrogen

PEUGEOT e-EXPERT VODIK – Vodik u serijskoj proizvodnji marke PEUGEOT

Budući da neprestano stremi što većem smanjenju lokalnih emisija ispušnih plinova u svojim vozilima, PEUGEOT je ove godine postao jedan od prvih proizvođača koji u seriji nudi električnu izvedbu koju pokreću vodikove gorive ćelije (hydrogen fuel cell) i to u segmentu kompaktnih gospodarskih vozila.

Nadopunjujući modele s motorom s unutarnjim izgaranjem i električne izvedbe s baterijom, novi PEUGEOT e-EXPERT Vodik tako postaje najnoviji simbol strategije „Extended power of choice” koja svakom kupcu daje na izbor široku gamu motora kako bi odabrao onaj koji mu najviše odgovara.

Električna izvedba vozila s vodikovim gorivim ćelijama potvrđuje brz razvoj elektrificirane ponude game Peugeot EXPERT, nakon što je 2020. godine uveden model e-EXPERT na električni pogon koji je osvojio nagradu „International Van of the Year” početkom 2021., što ga čini šestim vozilom marke Peugeot koje je osvojilo ovaj prestižni trofej od 1992. godine.

PEUGEOT EXPERT Hydrogen

Novi Peugeot e-Expert Vodik uvodi inovacije kao što je sustav „mid-power plug-in hydrogen fuel cell electric” koji je razvila grupa STELLANTIS i koji se sastoji od: gorivih ćelija koje proizvode električnu energiju potrebnu za pogon vozila zahvaljujući vodiku koji je dodan u sustav spremnika punjive litij-ionske baterije visokog napona s kapacitetom od 10,5 kWh koja se može puniti na električnoj mreži te koja također napaja električni motor u određenim fazama vožnje.

Novi Peugeot e-Expert Vodik ističe se sljedećim karakteristikama:

  • mogućnost vožnje na neograničene udaljenosti bez lokalnih emisija CO2;
  • mogućnost punjenja spremnika vodika za 3 minute kojim se postiže 400 km dometa prema ciklusu homologacije WLTP (homologacija u toku);
  • utičnica za punjenje za bateriju visokog napona;
  • 2 dužine (Standard i Long) s istom tovarnom zapreminom kao i kod izvedbi s dizelskim motorom i izvedbi s električnim motorom (s baterijom);
  • do 6,1 m³ tovarne zapremine;
  • nosivost do 1100 kg;
  • mogućnost vuče do 1000 kg.

PEUGEOT EXPERT Hydrogen

Osim što se ističe svojom snažnom osobnosti i pruža mogućnost vožnje gradskim središtem u potpunoj tišini, bez emisije CO2 i bez kompromisa u pogledu korisnih usluga, novi PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen zapravo nudi i novi oblik mobilnosti koji može ispuniti potrebe poslovnih kupaca, kao i mnogih urbanih zajednica koje žele očuvati kvalitetu života svojih stanovnika.

Novi PEUGEOT e-EXPERT Hydrogen proizvodit će se u tvornici u Valenciennesu u Francuskoj, a potom preraditi u stručnom centru grupe Stellantis u Rüsselsheimu (Njemačka) u kojem se radi na razvoju tehnologije vodika.

PEUGEOT EXPERT Hydrogen