Prikazana nova Toyota Corolla Sedan

Prikazana nova Toyota Corolla Sedan

Toyota je počela polahko da mijenja svoju ponudu automobila. Poslije novog RAV4 modela stiže zamjena za Auris kojeg će zamijeniti Corolla.

Nakon što je prikazan nasljednik Aurisa u hatchback izvedbi, japanski proizvođač prikazao je i budući Corolla sedan model. Nova Corolla sedan hvali se evolucijskim dizajnom koji će biti različit za tržište za tržište SAD-a i Evrope.

Pored novog dizajna nova Corolla imat će po prvi put i hibridnu tehnologiju koja će joj osigurati snagu od 122 KS. Iz Toyote obećavaju prosječnu potrošnju od 4,3 l/100 km po najnovijim WLTP standardima. U zavisnosti od uslova vožnje, Toyota Corolla Sedan Hybrid može prijeći do 50 posto vožnje samo na struju. U ponudi je zadržan 1,6 litarski atmosferski motor sa 132 KS iz prethodne generacije.

Nova Toyota Corolla postavljena je na novu TNGA GA-C mehaničku platformu što joj je osiguralo niže težište, ali i 60% čvršću karoseriju te standardni multilink ovjes na zadnjoj osovini za sve izvedbe automobila. Nova Corolla ima međuosovinsko rastojanje od 2.700 mm, a opremljena je sa Toyota Safety Sense tehnologijom, bez obzira na paket opreme.

Od sigurnosnih sistema tu je automatsko kočenje sa prepoznavanjem pješaka i biciklista, adaptivni tempomat, kontrola napuštanja trake sa asistencijom volana, prepoznavanje saobraćajnih znakova i automatska duga svjetla.

Prodaja u Evropi počinje na proljeće naredne godine, a proizvodit će se u Turskoj.

Kategorije: Noviteti