Quantum GP700 – Australski hyper car

Quantum GP700 - 01

Quantum GP700 – Australski hyper car

Nakon sedam godina strastvene potrage za performansama, Quantum Performance Vehicles i kreator Jeff David, sa ponosom, službeno predstavljaju bolid sa oznakom GP700.

Sam naziv GP700 nije odabran slučajno, jer simbolizira snagu motora (700 KS) i masu vozila od 700 kg. Drugim riječima odnos smage i mase je 1:1 (čak 60% bolji u odnosu na Bugati Veyron SS).

Quantum GP700 - 02

Već prvi pogled na ovo vozilo izaziva adrenalin, a ni performanse ne zaostaju. Ubrzavanje od 0 do 100 km/h traje svega 2,6 s, a maksimalno ubrzanje iznosi 1,2G (ubrzanje pri skoku bez padobrana iznosi 1G), a maksimalno usporenje iznosi 2G, što je uporedivo sa „kočenjem“ aviona prilikom slijetanja na nosač aviona (uz pomoć sajle). Prilikom ulaska u krivinu, pri brzini od 180 km/h, maksimalna lateralna sila iznosi 2,5 G, a vožnja brzinom od 280 km/h izaziva downforce od 1,8G, što je (teoretski) više nego dovoljno za vožnju „naglavačke“.

Quantum GP700 - 03

Sve ovo postignuto je specijalnom konstrukcijom šasije i karoserije (ako se to može tako nazvati), sačinjenom od kombinacije karbonskih i aluminijskih elemenata. U narednih godinu dana slijedi faza intenzivnih testova sa ciljem ostvarenja proizvodnih standarda, kao i turneja po Bliskom Istoku i Australiji, u promotivne svrhe.

U Quantum Performance Vehicles najavljuju neponovljivo iskustvo vožnje, kao i mogućnosti individualnog podešavanja svakog pojedinog vozila u skladu sa preferencama konačnog korisnika.

Quantum GP700 - 04

Kategorije: Noviteti