Stiže novi Audi R8 još snažniji, sigurniji i ljepši!

Stiže novi Audi R8 još snažniji, sigurniji i ljepši!

Audi je predstavio novu evoluciju Audija R8 Coupe i Spyder. 

Audi je značajno obnovi R9 Coupe i Spyder model sa mnogo detalja i dijelova koji su preneseni sa bolida Le Mans R8 LMS GT3. Vanjski dizajn je najviše promijenjen, naglašeni su usisnici zraka naprijed, a sve to sa oštrim linijama i uglovima koji podsjećaju na Lamborghini.

Novi R8 ili bolje rečeno osvježeni R8 izgleda bolje nego ikada. Bočna i zadnja strana automobila također je dizajnerski osvježena kako bi kompletan automobil izgledao skladno. Tu su nove boje karoserije, Ascari plava i Kemora siva.

Trodijelni pokrov motora može biti plastičan ili karbonski, a automobil je standardno postavljen na 19 inčne točkove dok su točkovi od 20 inča ponuđeni kao opcija. Unutrašnjost je vrlo privlačna, a dizajneri nisu štedjeli na upotrebi Alcantare i karbonskih detalja.

Novi Audi R8 dolazi u tri izvedbe snage. Pokreće ga poznati V10 atmosferski FSI motor zapremine 5,2 litre. Audi je uveo i novost u oznakama pa nekadašnji R8 V10 Plus model dobio je oznaku R8 V10 Performance. Osnovni R8 model raspolaže sa 562 KS, dok snažniji model ima 30 KS više. Dodatna snaga dobila se boljim mapiranjem motora te korištenjem titanskih dijelova za izradu razvodnog mehanizma.

Audi je ugradio Dynamic Select kojim se bira mod vožnje: suho, mokro ili snijeg, ali samo u Performance paketu. Posebno jr pripremljen i servouređaj upravljača koji daje bolji odziv i puno je precizniji za najsnažniji model.

Novi R8 ima novi sistem elektronske stabilizacije vozila pa je automobil značajno napredovao i u sigurnosnom segmentu. U opcije ponuđena doplata za prednji stabilizator od lakšeg materijala: aluminijum i kompozitni materijali, zbog kojih automobil bude lakši za 2 kilograma.

Novi Audi R8 bit će premijerno predstavljen na sajmu automobila u Los Angelesu, a evropska premijera je zakazana za narednu godinu, vjerovatno za sajam automobila u Ženevi.

Kategorije: Noviteti